Israeliska försvaret IDF har hjälpt till vid många krissituationer runt om i världen. Här är de i Japan. (wikimedia.commons)

Israeliska läkare bygger fältsjukhus i Ukraina för 61 miljoner kronor

Ett av den israeliska regeringens humanitära uppdrag, uppkallad efter Kiev-födda Golda Meir, godkändes på söndagen.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Den israeliska regeringen röstade på måndagen för att godkänna planerna på att bygga ett fältsjukhus i västra Ukraina, vilket rapporterades av The Jerusalem Post.Den första gruppen israeliska läkare har redan landat i Ukraina, sa chefen för den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys kontor Andriy Yermak på Twitter.

Sjukhuset ska byggas som en del av de israeliska humanitära insatserna mitt i den ryska invasionen av Ukraina.  Det planeras att vara aktivt i minst en månad och kostar Israel cirka 21 miljoner NIS, som ska finansieras av hälso- och utrikesdepartementen, premiärministerns kansli och donationer.

Ett fältsjukhus är något som Kiev specifikt hade bett Israel att upprätta och som Israel givit namnet Kochav Meir (Strålande stjärna), uppkallad efter den tidigare israeliska premiärministern ukrainskfödda Golda Meir.

Golda Meir 1898-1978 (Foto wikipedia)

Sjukhuset kommer att innehålla en akutmottagning, en förlossningsavdelning och flera avdelningar för män, kvinnor och barn som flyr krigsområdena i Ukraina.

Hälsominister Nitzan Horowitz sa att det “kommer att drivas av civila” I en intervju som gavs till KAN Reshet B, tillade han att “det finns många frivilliga, medicinsk personal och läkare som vill åka.”

Israeliska volontärer från den israeliska akutsjukvårdsorganisationen Hatzalah är utspridda längs olika ukrainska gränser, utrustade med medicinsk hjälp redo att hjälpa ukrainska flyktingar vid landets gränser.

Den akutmedicinska frivilligorganisationen Hatzalah. (Illustrationsbild från wikimedia.commons)

Israel har förberett att ta emot 100 000 ukrainare under lagen om återvändande, som tillåter alla med minst en judisk förälder att immigrera till Israel. Inrikesminister Ayelet Shaked meddelade också att regeringen kommer att tillåta ukrainare med en släkting i Israel att komma in i landet, vilket markerar en plötslig förändring i politiken.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram