Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel

Den moderna, demokratiska, judiska staten Israel är bara 73 år gammal, men den har återuppbyggts på den historiska platsen där de judiska rikena har stått sedan flera tusen år.

Mitt i ett arabiskt och muslimskt område finns det judiska folkets lilla oas, med sin egen kultur, historia, utveckling och öppenhet.

Den internationella folkrätten som judarna har till sitt eget land, måste dock hela tiden försvaras från orättvisa angrepp, från både omgivande länder, men även från helt andra länder och internationella organisationer.

Grunden för staten Israel

Nästan en miljon judar levde sedan urminnes tider i Judéen, Samarien, Egypten, Syrien, Libanon, Irak, Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och även i Jemen. Diskriminering, intolerans och massakrer har gjort att i princip alla judar har blivit utjagade från de arabiska länderna. De flesta har funnit en nödhamn i Israel, som endast utgör 0,17% av ytan i de arabiska länderna. Dessa judar och dess barn från Mellanöstern och Nordafrika kallas i Israel för mizrahi och utgör 70% av den judiska befolkningen i Israel. 

Den israeliska tårtbiten på framsidan speglar inte det verkliga förhållandet mellan Israel och de 18 arabiska länderna samt Iran. Under de senaste 65 åren har judarna jagats ut från 99,82% av dessa områden, där de boende judarna utgjorde knappt 2% av befolkningen innan 1948.  Detta ska ställas mot de 0,17% som Israel utgör.

Detta lilla område på deras ursprungsland vägrar de förlora igen. Centrumet för det judiska folket, dess religion och historia genom tusentals år är Jerusalem, som varit judarnas huvudstad flera gånger. Staden har aldrig varit huvudstad för något annat folk. 

Det finns heller ingen annan tillflykt för det judiska folket vid förföljelser. Förloras Israel vid anfall från fienden, så finns det ingen säker plats. 

Småland är betydligt större än Israel, som är mer jämförbart med Ångermanland.  Men antisemiter anser ändå att detta folk inte ska ha rätt till denna lilla plätt i hemlandet. Det pytte lilla landet är bara en fraktion av den yta i Mellanöstern och Nordafrika de bebodde. 

Dagens Israel är ett modernt och levande land som har det mesta man kan önska sig inom två timmars avstånd. Landskap och kulturer skiftar betydligt inom landet och gör att en resa hit alltid blir varierande och spännande. 

Fördelen med att Israel är betydligt mindre än Småland är att man kan njuta av strandliv ena dagen och nästa dag vandra i skogarna i norr eller besöka vingårdarna i Golan. Vill man därefter uppleva det tysta ökenlandskapet Negev i söder och flyta i Döda havet i öster hinner man med även det på en veckas semester. Öknen utgör hälften av landets yta och genomkorsas av uttorka-de ”wadis”, som fylls under de häftiga regnen, som inträffar några gånger om året. 

Om det ”bara” är det kristallklara, dykvänliga havsvattnet man är ute efter, väljer man gärna Eilat vid Röda Havet. På vägen dit ligger Israels ”savann” Arava, där man trots obetydlig nederbörd och höga temperaturer kan odla frukter och grönsaker tack vare sofistikerade bevattnings-system.

Många längtar istället efter att uppleva folkvimlet i den Gamla staden i Jerusalem och se de historiska platserna som också är ett internationellt kulturcentrum. 

Det moderna Israel är ett land där städer, stora skogar, framgångsrika industrier och företag snabbt har vuxit fram genom ett intensivt arbete, men ändå har bevarat historien och naturen. Resultatet, med mångfald och kontraster, lockar nu rekordantal av turister. 

Kustremsan löper längs Medelhavet och här ligger pärlor som Netanya, Haifa och Akko. Längre in i landet finns bördiga jordbruksmarker innan Golanhöjderna och Galliléens kullar tar över landskapsbilden. Den bördiga Jezreeldalen skiljer Galiléens berg från Samariens och här finns många av Israels kibbutzer.


 Israel är ett soligt land med behagligt tempererat till tropiskt klimat. Här varar sommaren varar från maj till oktober. I Tel Aviv är det i augusti mellan 24 – 30 grader Celsius, medan Jerusalem har ett par grader svalare. Eilat ligger under denna tid på cirka 26 – 40 grader.

 

Enbart till Tel Aviv kom-mer en halv miljon turister som vill uppleva ”staden som aldrig sover”. Tel Aviv vid Medelhavet är Israels nöjes- och affärscentrum.  Den ljusa och livliga storstaden är berömd för sin vackra arkitektur och är listad som världsarv av UNESCO. Vill man gå upp från de varma vågorna kan man besöka en mängd museer och gallerier. Israels filharmoniska orkester, opera och tre stora teatrar, danssällskap finns i Tel Aviv. Varje år ordnas det över 70 festivaler här. 

De flesta yngre resenärer ser fram emot nattlivet med musik, dans, barer och massor av annorlunda, mysiga restauranger. När som helst på dygnet är det folk ute på stan på en av stadens många uteställen.

Närheten mellan milslånga vita sandstränder, hotell i världsklass, shopping och matställen gör att man lätt förälskar sig i Medelhavsstaden. Den har allt att erbjuda när det gäller sol, bad, museer, kultur, konserter, restauranger och latteställen och ett varierande nattliv. Man förälskas lätt i Israel och i de hjälpsamma och varma människorna. 

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.