Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Amerikansk-iransk delegation besöker Israel

Jerusalemdagen 2011. (Foto: Avital Pinnick, flickr.com)

Är en del av den USA-ledda visionen för fredsavtal mellan Iran och Israel

21 juli 2021

Fred mellan Israel och Iran? Är det över huvud taget möjligt?

En delegation av före detta iranier och tidigare politiska fångar bosatta i USA, kommer att resa nästa vecka på ett fyra dagars besök till Israel för att bygga en bro mellan folken i de två länderna. Den israeliska regeringen har godkänt resan  skriver tidningen Yediot Ahronot.

Förra året 2020 medlade Trump-administrationen fram Abrahamavtalen mellan Israel, Förenade Arabemiraten, Bahrain och så småningom Sudan och Marocko. Avtalen har förändrat Mellanöstern och ytterligare stärkt Israels band till området.

Inspirerad av Abrahamavtalen har en grupp före detta amerikanska regeringsrepresentanter presenterat idén om Cyrusavtalen, uppkallad efter Cyrus den store, Persiens grundare. Målet med Cyrusavtalen är att återuppliva de historiska banden mellan Iran och Israel mitt i den strida strömmen av antisemitisk retorik från Teheran och deras kamp för att utplåna Israel.

– Efter den iranska revolutionen 1979, som jag kallar det iranska folkets självmord, försökte den iranska regimen att ändra allt – även historien. De förstörde historiska källor och de försöker skriva om historien. De gav vår generation mycket fel information om Mellanöstern, Israel och historien om “Palestina”, säger den tidigare iraniern Ahmad Batebi, som nu bor i USA. 1999 blev Batebi ansiktet för de iranska studenternas protester. Batebi fängslades och torterades, men smugglades ut ur Iran medan han var ute från fängelse för läkarbesök och beviljades därefter asyl av den amerikanska regeringen.

– Efter att jag lämnat Iran läste jag andra källor med sann information. Jag tycker att iranier som bor i Iran och inte har tillgång till oberoende källor bör känna till historien om Mellanöstern. Detta gäller också Israels historia, betonar Batebi.

Ahmad Batebi     @radiojibi
All my life the regime in Iran told us, Iranians, that Israel is our greatest enemy. I’m here in Israel on #CyrusIsraelMission, and I can tell all of you that there is no greater lie. Iranians and Israelis have been friends since Cyrus the Great and we will always remain friends.

– Våra två nationer måste prata direkt med varandra och detta är ett unikt tillfälle. Vi vill åka till Israel och prata med icke-statliga organisationer, aktivister och den israeliska regeringen för att hitta lösningar, säger Batebi.

Flera i delegationen uttrycker stöd för Israels politik i förhållande till Irans kärnkraftsprogram snarare än Biden-administrationens närmande till Iran.

Tyvärr försökte USA samma närmande till den iranska regimen under Obama-administrationen och gav den många fördelar. De skickade miljontals dollar, men vad hände efteråt? Allt gick till den iranska regimen, det iranska revolutionsgardet och deras styrkor i Syrien, Libanon och Irak. Du kan inte lita på den iranska regimen. De har ett uppdrag och en ideologi. De strävar efter att sprida sina värderingar och den islamiska revolutionen till fler länder. De bryr sig inte om kärnkraftsavtalet, dess skyldigheter, diplomati etc., påpekar Batebi.

– Den iranska regimen vill ha kärnvapen och vi hoppas att den israeliska regeringen kommer att fortsätta med sin strama Iranpolitik. Israel måste sätta press på den amerikanska regeringen och stoppa kärnkraftsavtalet, tillägger Batebi.

Irans exilprins Reza Pahlavi hade möten med flera judiska organisationer i USA förra veckan. Där bad han dem att sätta press på den iranska regimen och ge sitt stöd till iranska demonstranter som uttrycker oro över president Bidens avsikt att återvända till 2015 års kärnkraftsavtal.

– Det iranska folket har inga problem med Israel och vi kan vara vänner. Vi får inte vara i krig med varandra. Den iranska regimen har problem med Israel och vi bör skilja nationen från regeringen, säger Batebi.

Delegationen består av både judar och icke-judar och organiseras av Institute for Voices of Liberty. Detta är deras första resa till Israel.

– Många unga iranier är välutbildade och begåvade, men deras händer är bundna eftersom regimen är likgiltig för dem och deras framtid. Israel kan hjälpa iranierna att bygga en bättre framtid och den iranska ungdomen har förstått det. Den iranska regimen har för länge sedan tappat striden med sin “död över Israel”, säger ex-iraniern och den tidigare amerikanska tjänstemannen Bijan Kian.

– Iran har en flertusenårig historia. Vi är ättlingar till Cyrus den store, inte ättlingar till ayatollorna, som är bedragare, tyranner och diktatorer och som har förstört Iran. Iranierna har fått nog av dem och jag ser en ljus framtid mellan Israels folk och Iran, avslutar Kian.

Artikeln är skriven av Rika Greenberg for miff.dk och bearbetad för miff.se av Anders Bjerkhoel.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem