Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

”Att inte svara på Irans attack är ett tänkesätt som rådde före den 7 oktober”

Israeliska F35 stridsflygplan under träning över södra Israel. (Foto: IDF)
"Israel kan inte låta Iran lära sig att en attack med hundratals drönare, kryssningsmissiler och ballistiska missiler tolereras", säger Yaakov Katz, tidigare chefredaktör för Jerusalem Post.

De israeliska försvarsstyrkorna, med stöd av amerikanska, brittiska, franska och jordanska styrkor, skall enligt uppgift stoppat 99 procent av de missiler och drönare som Iran attackerade med tidigt på morgonen den 14 april.

Liksom många andra är Yaakov Katz, tidigare chefredaktör för Jerusalem Post, djupt imponerad av denna försvarsförmåga. Samtidigt varnar han för att tro att Israel inte behöver slå tillbaka för att man har ett så effektivt missilförsvar. Sådant var ett dominerande tänkesätt i Israel före massakern den 7 oktober 2023: Det är möjligt att leva med en hög nivå av hot från grannar, eftersom missilförsvarssystemet ger säkerhet.

– Den 7 oktober lärde oss att detta är fel, skriver Katz på X.

– Israel kan inte låta Iran lära sig att man kan attackera med hundratals drönare, kryssningsmissiler och ballistiska missiler och att detta tolereras, eftersom nästan alla sköts ner. Om vi gör det är det bara en tidsfråga innan nästa attack kommer”, tillade han.

Den svenska utrikesministern Tobias Billström fördömer ”kraftfullt Irans attack mot Israel” och säger att ”det riskerar att eskalera”.

Han tillägger att ”det nu behövs en deeskalering”.

Norges utrikesminister Espen Barth Eide har uppmanat “alla parter att visa maximal återhållsamhet”. Det är just en sådan tankegång som Katz varnar för. Iran har visat aggression och brutit mot artikel 2 i FN-stadgan. Israel måste visa Teheran att man inte kan göra detta ostraffat, menar Katz.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem