Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Har satt ett datum för när operationen i Rafah kommer att inledas.

Israeliska soldater vid gränsen till Gazaremsan den 7 april 2024. (Foto: Flash90)
Det är inte möjligt att besegra Hamas utan att inta Rafah, sade Netanyahu.

Söndagen den 7 april drog Israel tillbaka nästan alla sina trupper från Gazaremsan. Nu har de bara en brigad kvar. Men det betyder inte att kriget är över.

I samband med tillbakadragningen sa Israels försvarsminister Yoav Gallant att det var en del av förberedelserna för den förväntade offensiven mot Rafah – den sista större staden på Gazaremsan där Hamas fortfarande har kontroll.

Det är här Hamas återstående fyra bataljoner befinner sig. Hamas ledare gömmer sig också här, förmodligen tillsammans med många av de israeliska gisslan.

Nu säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att en ring har satts runt ett datum i kalendern för när Rafah-operationen kommer att inledas.

“Seger kräver att vi går in i Rafah”

“Seger [över Hamas] kräver att vi går in i Rafah och avlägsnar terrorbataljonerna där. Detta kommer att hända. Ett datum har fastställts”, sade Netanyahu, utan att avslöja datumet.

Premiärministern har tidigare godkänt den israeliska försvarsmaktens operativa planer för Rafah, men dessa planer har inte genomförts. En offensiv i Rafah förväntas inte inledas inom den närmaste framtiden, eftersom Israel bara har några tusen soldater kvar på Gazaremsan efter tillbakadragandet.

Det är mycket färre än vad en offensiv mot Rafah kräver. När kriget var som intensivast hade Israel omkring 30 000 soldater inne i den palestinska enklaven.

Israel har alltid sagt att målet är att inta Rafah, men den planerade operationen har mött stort internationellt motstånd. Anledningen är att nästan en miljon fördrivna palestinier har sökt skydd i staden och omgivande områden.

Nu säger en israelisk tjänsteman, som vill vara anonym, att Israel kommer att köpa 40 000 tält för att förbereda evakueringen av hundratusentals palestinier från Rafah, som ligger på gränsen till Egypten längst söderut på Gazaremsan.

Israel kommer att köpa 40 000 tält

Nu säger en israelisk tjänsteman, som vill vara anonym, att Israel kommer att köpa 40 000 tält för att förbereda evakueringen av hundratusentals palestinier från Rafah, som ligger på gränsen till Egypten längst söderut på Gazaremsan.

En del israeliska analytiker tror att Netanyahus kommentarer om den aviserade militära operationen i Rafah främst handlar om att sätta press på Hamas i samband med de pågående förhandlingarna om ett nytt gisslanavtal.

“inta Rafah och besegra Hamas”

Netanyahus hårt ansatta regeringspartner Itamar Ben Gvir har hotat att störta sin egen regering om den aviserade Rafah-operationen inte förverkligas. Han sa att om Netanyahu väljer att avsluta kriget utan att inta Rafah och besegra Hamas, “kommer han inte längre att ha mandat att fortsätta som premiärminister”.

Palestinier har sökt skydd i tält utanför Rafah på gränsen till Egypten den 8 mars 2024. (Foto: Flash90)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem