Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel drar tillbaka de flesta soldaterna från Gaza

Israeliska soldater efter att ha dragits tillbaka från Gazaremsan den 7 april 2024. (Foto: Flash90)
Men det betyder inte att kriget håller på att avslutas, sade IDF-chefen.

På söndagen drog de israeliska försvarsstyrkorna (IDF) tillbaka alla sina markstyrkor från Gazaremsan. Därmed återstår bara en brigad för att säkra en korridor som delar den palestinska enklaven i två delar. skriver Times of Israel.

Soldater från den 98:e divisionen drogs tillbaka från Khan Younis efter fyra månaders oavbrutna strider. Den lokala Hamasbrigaden har besegrats, tusentals terrorister har dödats och 30 kilometer tunnlar har förstörts.

18 av Hamas 24 bataljoner är besegrade

Totalt 18 av Hamas 24 bataljoner på Gazaremsan har nu besegrats sedan kriget började. Som ett resultat av detta fungerar de inte längre som en organiserad militär enhet, men det finns fortfarande mindre celler som fortfarande slåss. IDF-chefen Herzi Halevi säger att kriget mot Hamas inte är över även om de drar tillbaka sina styrkor.

– Kriget i Gaza fortsätter och vi är långt ifrån färdiga. Högt uppsatta Hamasledare gömmer sig fortfarande och vi kommer att hitta dem förr eller senare. Vi gör framsteg, vi slår ut terrorister och ledare och vi förstör terroristernas infrastruktur, sade Halevi.

Nahal-brigaden säkrar Netzarimkorridoren

Endast Nahal-brigaden finns kvar på Gazaremsan. De har fått i uppdrag att säkra den så kallade Netzarimkorridoren, som går genom enklaven från Be’eri-området i södra Israel hela vägen till Gazas kust vid Medelhavet.

Denna korridor gör det möjligt för IDF att genomföra räder i norra och centrala Gaza, hindra palestinier från att återvända till den norra delen och hjälpa humanitära organisationer att leverera nödhjälp direkt till norra Gaza.

Riktade räder mot Hamas

IDF anser att räder inne på Gazaremsan baserade på underrättelser, såsom operationen mot Shifa-sjukhuset, är det mest effektiva sättet att föra kriget mot Hamas.

Israels försvarsminister Yoav Gallant sade att tillbakadragandet från Gaza var en del av förberedelserna för den förväntade offensiven mot enklavens sydligaste stad – Rafah. Detta är den sista större staden i Gaza där Hamas fortfarande har kontrollen.

Israel säger att målet fortfarande är ett fullständigt nederlag för Hamas och frisläppandet av de mer än 130 gisslan som fortfarande är kvar i fångenskap.

604 dödade israeliska soldater

260 israeliska soldater har dött i striderna inne på Gazaremsan, medan över 1500 har skadats. Inklusive de soldater som dödades i Hamas attack den 7 oktober har 604 israeliska soldater mist livet.

Fyra israeliska soldater dödades dagen före tillbakadragandet från Khan Younis. De dödades i ett bakhåll av terrorister som kom ut ur en tunnel.

14 000 Hamasterrorister dödade

Enligt Hamas har mer än 30 000 palestinier mist livet sedan kriget började. Dessa siffror skiljer inte mellan stridande och civila och har inte verifierats av en oberoende part. Enligt IDF finns minst 14 000 Hamasterrorister bland de dödade. Dessutom har många dödats av Hamas egna felavfyrade raketer. Flera tusen raketer som avfyrats mot Israel har exploderat inne på Gazaremsan.

Bara timmar efter tillbakadragandet avfyrades fem raketer från Khan Younis-området mot israeliska samhällen vid gränsen till Gaza. Missilerna sköts ner av missilförsvarssystemet Iron Dome och ingen skadades.

Ido Baruch (till vänster), Amitai Even Shoshan, Ilai Zair och Reef Harush dödades den 6 april 2024. (Foto: IDF)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem