Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Palestinsk stat skulle vara ett “fruktansvärt misstag”

Naftali Bennett och Abdel Fattah al-Sisi möttes 13 september 2021. (Foto Egyptens presidentkontor)

Om Hamas eller andra palestinska grupper skulle ta över Västbanken, skulle det göra israelernas liv till ett helvete.

Det skulle vara ett fruktansvärt misstag att skapa en palestinsk stat, sa Israels premiärminister Naftali Bennett till en rad medier på tisdagskvällen den 14 september.  Han hade just kommit tillbaka från sitt historiska möte med Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi. Något möte mellan de två statschefer från de båda länderna har inte skett sedan 2011. Samtalen i Sharm el-Sheikh handlade om avväpning av Hamas, återlämnande av gisslan från Gaza och att möta den iranska aggressionen.

Premiärminister Naftali Bennett (Foto gov.il)

“Jag motsätter mig en palestinsk stat. Jag tror att det skulle vara ett förfärligt misstag som skulle ta den förfärliga situationen i Gaza och återskapa den i Judéen och Samarien”, sa Bennett till den israeliska Tv-kanalen KAN news. Hans kommentarer syftade på Hamas avsättning av den palestinska myndigheten i Gaza vid en blodig kupp 2007 och det påtvingade övertagande av kustenklaven samt raketattackerna mot södra Israel.

Förbättra ekonomin

Bennett sa att han förstår att en palestinsk stat i alla fall inte är genomförbar just nu och därför är frågan om att stödja den inte relevant. Det är dock viktigt att ge ekonomiska möjligheter för palestinierna som skulle förbättra deras liv, sa han.”Min syn är väldigt affärsmässig”, förklarade han. ”Om vi skapar fler affärer, stärker ekonomin och förbättrar levnadsvillkoren för alla i Judéen och Samarien, skulle det bli bättre.”

Vill inte träffa Abbas

Bennett, som har träffat både Sisi och Jordaniens kung Abdullah, klargjorde att han inte har för avsikt att tala med den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas. ”Jag ser inte logiken i att träffa eller prata med en person (Abbas) som stämmer IDF-soldater och deras befälhavare vid Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag, sa premiärministern. Samtidigt som Abbas ”anklagade IDF:s befälhavare och soldater för krigsförbrytelser”, ger han månatliga ekonomiska ersättningar, sa han.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem