Teknikindustrin är en av de viktigaste branscherna i Israel. De flesta av dem ligger i Tel Aviv. (Foto: Flash90)

Enorma belopp investeras i israeliska teknologiföretag

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Bara i år har hittills 150 miljarder kronor investerats

Den israeliska teknologisektorn har återigen slagit nya finansieringsrekord, med mer än 150 miljarder svenska kronor i nya investeringar sedan början av 2021. Det är nästan dubbelt så mycket som hela förra året, som även det var ett rekordår.

Under de tre första kvartalen 2021 samlades det ihop 71 procent mer kapital än under hela 2020 totalt, skriver Times of Israel. Under hela 2020 investerades motsvarande drygt 88 miljarder svenska kronor. Under 2021 har 575 avtal ingåtts för investeringar i israeliska teknikföretag, varav 53 investeringar på mer än 850 miljoner svenska kronor.

Fler och fler israeliska högteknologiska företag betraktas som ”enhörningar” eller Unicorns, det vill säga företag värderade till mer än en miljard dollar (8,5 miljarder kronor).

Bland de företag som det investerats mest i hittills i år finns nystartade bolaget Melio, som har fått motsvarande över 2,1 miljarder svenska kronor i nytt kapital. Betalningsplattformen Papaya Global fick också över 2,1 miljarder kronor i nytt kapital och teknikföretaget Wiliot över 1,7 miljarder kronor.

Företag som arbetar med cybersäkerhet har fått de största investeringarna hittills 2021, med mer än 38 miljarder kronor. Men, företag som arbetar med finansiell teknik ligger inte långt efter med 37 miljarder i investeringar.

Även om coronapandemin har drabbat den israeliska ekonomin hårt, har den också bidragit till att öka värdet för många israeliska teknikföretag. Bland annat ledde pandemin till större användning av hemmakontor och videokonferenser.

– Teknologisektorn accelererade när världen digitaliserade och gick över till molnbaserade lösningar inom alla områden, men även ökad efterfrågan på cyberlösningar, säger Shira Azran, på advokatbyrån Meitar Law Offices.

Utländska investerare har stått för över 100 av de mer än 150 miljarder som har investerats i år. Israeliska investerare står för resten av medlen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram