Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israels turkiska dilemma med Erdogan fortsatt vid makten

Recep Tayyip Erdogan. (Foto: Berk Özkan/Flickr)
Med ytterligare fem år med Erdogan som president i Turkiet, är det bara är en tidsfråga innan han bjuder in Netanyahu för ett besök i Ankara.

Den förre chefredaktören på The Jerusalem Post Yaakov Katz diskuterar i en artikel den 2 juni 2023 vad resultatet i det turkiska valet innebär för Israel. Både Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sitter nu stabilt i sina ledarroller – så solid som man kan vara i det israeliska politiska systemet. Båda har därför möjlighet att ta tag i några av de tuffa frågorna på deras länders gemensamma agenda.

Gas är viktigast

Det är i Ankara som Erdogan genom samtal med Netanyahu kan få tag på Israels gas och fungera som den viktigaste energiledningen från östra Medelhavet till det europeiska fastlandet.

”I Israel pågår redan en debatt inom regerings- och försvarskretsar om landet kan lita på Turkiet och om det är säkert att lägga sin gas i händerna på en man som för inte så länge sedan var en av de mest avskyvärda och högljudda antisemiter i världen”, skriver Katz. Erdogan skulle ha sina fingrar på den israeliska gaskranen.

Eller har Erdogan förändrats och insett att Turkiet behöver Israel för att öka Ankaras värde i Europa och stärka den sviktande turkiska ekonomin?

Netanyahus tre val

Det första alternativet är den sedan länge omtalade EastMed-ledningen, som skulle bli över 1 900 km lång och koppla samman gasfält i israeliska, grekiska och cypriotiska vatten och transportera det till det europeiska fastlandet. Planen har fört de tre länderna närmare varandra och även Italien överväger att investera i projektet.

Problemet är kostnaden på 6 miljarder dollar och tiden det skulle ta att lägga den på botten av Medelhavet.

Flytande gas via Cypern

Byggandet av en kortare undervattensrörledning som kopplar samman Israels gasfält med Vassilikos på Cypern, där en terminal för flytande naturgas (LNG) för närvarande är i slutskedet av färdigställandet, är lättare att genomföra. Där kan den israeliska gasen göras flytande, lastas på båtar och fraktas till Europa.  

För närvarande gör Israel LNG i Egypten där det skeppas till Europa. Det är en längre rutt.

Gas till EU via Turkiet

De tredje alternativet är det turkiska förslaget, där en ny pipeline skulle ge Israel direkt tillgång till den södra stora ledningen som redan går genom Turkiet och förbinder Kaukasus med Europa. Detta skulle ge Israel en tydlig väg till Europa utan att behöva bekosta 1 900 km rör på havsbotten.  

Ett ännu olöst hinder är att få Cypern – som är indraget i konflikt med Turkiet – att gå med på att dra ett rör från israeliska gasfält till Turkiet genom dess territorialvatten.

Bråttom med beslut om gas

Europa vill att den israeliska gasen ska strömma till kontinenten 2026 eller 2027. Kriget i Ukraina kräver att Europa har en mångfald av energikällor och en kan de få från Israel.

Kan man lita på Erdogan?

Men kan Israel lita på Erdogan och kan de israelisk-turkiska relationerna återgå till vad de en gång var? Fram till 2009 tränade israeliska flygvapnets jetplan i turkiskt luftrum och israeliska försvarsföretag sålde teknik för miljarder till den turkiska militären. Kan denna allians återställas? 

Ska Israel lägga framtiden för sin gasexport i händerna på en man som Erdogan? Det skulle också undergräva Israels nära band med Grekland och Cypern, avslutar Katz sin analys.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem