Hälsominister Nitzan Horowitz från partiet Meretz. (Foto: Facebook.com)

Israel moderniserar abortregler

Nya regler tillåter läkemedelsinducerade aborter vid tidiga graviditeter på kliniker och slutar med kravet för personligt godkännande inför kommittéer.

Knessets hälso- och sjukvårdskommitté godkände igår nya regler som syftar till att göra det lättare för kvinnor som vill avsluta en graviditet genom att ta bort några av de procedurer som krävs, skriver Times of Israel.

Kvinnor som söker abort kommer heller inte längre att personligen behöva möta en granskningskommitté som godkänner aborten. För att avveckla kommittén helt krävs lagstiftning, vilket sannolikt inte kommer att gå igenom. De nuvarande reglerna för abortkommittéer är från 1988, när hälsoministeriet ville göra allt för att förhindra onödiga aborter och öka landets befolkning

Frågeformuläret från 1977, som tidigare har mött kritik för att vara för ingående och förödmjukande, kommer också att uppdateras, och reduceras till ett minimum där “förnedrande frågor” tas bort. Det kommer också bli frivilligt att träffa en socialsekreterare, för dem som vill ha dem för stöd.

“Rättigheterna till en kvinnas kropp är enbart kvinnans rättigheter”, säger hälsominister Nitzan Horowitz i uttalandet. En viktig förändring blir att läkemedelsinducerade aborter i tidigt skede även blir tillgängliga på sjukförsäkringskliniker och inte bara på sjukhus, sade hälsoministeriet i ett uttalande.

Enligt israelisk lag har kvinnor inte automatisk rätt till abort, utan måste begära tillstånd från en kommitté för att avsluta en graviditet som består av tre representanter för kliniken som ska utföra ingreppet. Nationellt skedde 16 492 förfrågningar till kommittéerna 2020 och 99,6 procent av dem godkändes.

Gifta kvinnor i åldern 18–40 har i flera år klagat på att de måste ljuga för att uppfylla ett av de kriterier som krävs för godkännande, sa chefen för en kommitté till Army Radio tidigare i veckan. Dessutom finns det begränsat antal tider till de 38 kommittéerna i landet.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram