Den nordliga, arabiska staden Sakhnin. (Foto wikimedia.commons)

Lagförslag om nytt sjukhus i arabisk stad

Även förslaget att klassificera hets mot ultraortodoxa judar som ett brott, gick igenom den första instansen, vilket gav oppositionen två vinster i Knesset.

Regeringskoalitionen led alltså två förluster, efter att en ledamot från islamistpartiet Ra’am bröt med koalitionen och röstade för förslaget att etablera ett sjukhus i den nordliga, arabiska staden Sakhnin. Lagförslaget gick igenom 51–50 i första instans och innebar ett slag mot koalitionen. Det krävs ytterligare tre omröstningar för att bli lag.

Första sjukhuset i arabisk stad

Ra’ams Knessetledamot Mazen Ghanaim blev utbuad av de andra koalitionsledamöterna i plenisalen, för att ha röstat med oppositionen. Ghanaim bor i Sakhnin och var tidigare dess borgmästare. Det finns för närvarande inga offentliga sjukhus i arabiska städer i Israel, och den föreslagna i Sakhnin skulle bli den första.

Politiskt spel i Knesset

Lagstiftningen om Shakhninsjukhuset föreslogs av arabiska Joint List, men fick stöd av många oppositionsledamöter som tros ha röstat för lagförslaget bara för att skada koalitionen.

Channel 12 news citerade parlamentsledamöter i Yamina-partiet som sa att “det kan inte vara så att vi följer koalitionsdisciplinen, men de kommer att göra vad de vill”, med hänvisning till Ghanaims röstning.

Kriminellt att uppvigla mot ultraortodoxa

Det andra oppositionsstödda lagförslaget som godkändes, var United Torah Judaisms ledamot Yaakov Ashers förslag att klassificera hets mot ultraortodoxa som ett brott. Lagförslaget godkändes med rösterna 33–32.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram