Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Lagförslag om nytt sjukhus i arabisk stad

Den nordliga, arabiska staden Sakhnin. (Foto wikimedia.commons)

Även förslaget att klassificera hets mot ultraortodoxa judar som ett brott, gick igenom den första instansen, vilket gav oppositionen två vinster i Knesset.

Regeringskoalitionen led alltså två förluster, efter att en ledamot från islamistpartiet Ra’am bröt med koalitionen och röstade för förslaget att etablera ett sjukhus i den nordliga, arabiska staden Sakhnin. Lagförslaget gick igenom 51–50 i första instans och innebar ett slag mot koalitionen. Det krävs ytterligare tre omröstningar för att bli lag.

Första sjukhuset i arabisk stad

Ra’ams Knessetledamot Mazen Ghanaim blev utbuad av de andra koalitionsledamöterna i plenisalen, för att ha röstat med oppositionen. Ghanaim bor i Sakhnin och var tidigare dess borgmästare. Det finns för närvarande inga offentliga sjukhus i arabiska städer i Israel, och den föreslagna i Sakhnin skulle bli den första.

Politiskt spel i Knesset

Lagstiftningen om Shakhninsjukhuset föreslogs av arabiska Joint List, men fick stöd av många oppositionsledamöter som tros ha röstat för lagförslaget bara för att skada koalitionen.

Channel 12 news citerade parlamentsledamöter i Yamina-partiet som sa att “det kan inte vara så att vi följer koalitionsdisciplinen, men de kommer att göra vad de vill”, med hänvisning till Ghanaims röstning.

Kriminellt att uppvigla mot ultraortodoxa

Det andra oppositionsstödda lagförslaget som godkändes, var United Torah Judaisms ledamot Yaakov Ashers förslag att klassificera hets mot ultraortodoxa som ett brott. Lagförslaget godkändes med rösterna 33–32.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem