Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israeliska och australiska forskare arbetar tillsammans för att kunna odla växter på månen innan 2025

Månen är gränsen – israeliska och australiensiska forskare arbetar tillsammans för att göra månen beboelig för människor. Bilden visar Japan Airlines Boeing 737 som flyger framför månen. (Foto: Masakatsu Ukon, 9 augusti 2022, flickr)
Planen är att transportera frön till månen med den israeliska rymdfarkosten Beresheet 2.

Israeliska och australiska forskare samarbetar i försök att odla växter på månen. Planen är att bana väg för en framtida koloni i slutet av 2024 eller i början av 2025, skriver i24NEWS.

– Just nu är projektet att odla växter på månen i ett tidigt skede. Vi har planer på att odla växter för mat, medicin och syreproduktion – allt som behövs för att göra månen beboelig för människor, säger forskarna.

Organisationen Lunaria One ligger bakom projektet med forskare från Australien och Israel och det israeliska rymdprojektet SpaceIL.

Flera universitet är också involverade i projektet – t.ex Queensland University of Technology (QUT) i AustraliaBen-Gurion University i Israel och institut i Sydafrika och USA.

Enligt den australiensiska växtbiologen Brett Williams kommer frön att transporteras till månen av den privata israeliska rymdfarkosten Beresheet 2.

Efter landning på månen kommer fröna att vattnas i en förseglad kammare och övervakas för tecken på groning och tillväxt.Växterna kommer att väljas ut utifrån hur väl de presterar under extrema förhållanden och hur snabbt de gror, tillägger Williams.

Ett självklart val skulle vara australiskt “resurrection grass” som kan överleva utan vatten i ett vilande tillstånd och återuppliva sig själv, som namnet antyder.

Den här artikeln skrevs av Rika Sissi Greenberg för miff.dk.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem