Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Barn som varit gisslan hos Hamas berättar om vad de utsatts för i Gaza

En man tittar på foton av försvunna gisslan som har satts upp i Jerusalem den 22 november 2023. (Foto: Flash90)
"Terroristerna tvingade mig att titta på de fruktansvärda klippen som de hade filmat medan de utförde massakern", berättar 12-årige Eitan.

Ofer Rosenbaum är en israelisk medieentreprenör som nu har producerat en ny video med hjälp av artificiell intelligens, för att väcka världen 9 månader efter massakern mot Israel den 7 oktober, skriver Yediot Ahronot.

Ela och Eitan är två av flera bebisar och barn som kidnappades av beväpnade terrorister under massakern. Ela och Eitan hade tur – de släpptes i november i utbyte mot att Israel frigav flera hundra terrorister som dömts för allvarliga terrorattacker. I Gaza är flera små barn fortfarande gisslan – det är inte känt hur många av dem som lever. Röda Korset har varken besökt gisslan eller försett dem med nödhjälp och mediciner.

Ela Elyakim, 8-år, berättar sin historia:

“Terroristerna bröt sig in i vårt hem och tog min familj till fånga. Terroristerna sköt min far i benet och kidnappade mig och min storasyster till Gaza. Terroristerna tog mig till ett hem i Gaza där det fanns vapen. Jag grät – jag var så rädd att de skulle döda oss.”

Eitan Yahalomi, 12 år, berättar:

”När vi kom fram till Gaza blev jag slagen av folkmassan. För det mesta hölls jag fången ensam och inlåst i ett rum. Terroristerna tvingade mig att titta på de fruktansvärda klipp, som de hade filmat när de utförde massakrerna. Jag har sett saker som inget barn ska behöva se.”

Terroristerna skrek när barnen grät och hotade dem med pistol.

Sedan massakern har det pågått flera förhandlingsrundor för att få gisslan frisläppt, men Hamas har vägrat att släppa gisslan. Hamas har medgett att de inte vet hur många gisslan som är vid liv.

Förutom de mer än 1200 offren för massakern som brutalt mördades av terroristerna, kidnappades 251 spädbarn, barn, kvinnor, äldre och män till Gaza. Sedan dess har några gisslan, däribland Ela och Eitan, släppts. Men kvarlevorna av flera offer som kidnappades har också identifierats av israeliska försvarsstyrkorna (IDF) i Gaza. IDF har också räddat några gisslan i våghalsiga räddningsoperationer. I dag tros det finnas 120 gisslan kvar på Gazaremsan. Den yngsta gisslan är lille Kfir, som var en bebis när han kidnappades. Den äldsta gisslan är 86-årige Shlomo, som överlevde Farhud-massakern mot Iraks judar 1941.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem