Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Beduinen som räddade 30 personer från Negev-ravemassakern

(Skärmdump Walla)
Den israeliska beduinen Ziadna gjorde en hjältemodig räddningsinsats vid Hamas massaker mot ökenfesten den 7 oktober då 263 människor slaktades. Trots att han utsattes för ett kulregn från jihadisterna, räddade han 30 judar från döden.

Den 7 oktober skulle han hämta en av sina stamkunder och hamnade huvudstupa in i Hamas brutala attack mot Israel. Det slutade med att han räddade 30 judiska israeler från massakern på utomhusfesten nära Israels södra gräns. Kulor slog ner runt honom och han fick köra av från vägen för att föra dem i säkerhet.

“Jag önskar ingen att se vad jag såg,” sa Ziadna till Jewish Telegraphic Agency. “Det här är ett trauma för hela mitt liv. När jag sitter ensam och minns, kan jag inte hjälpa att tårarna kommer.”

Hjälten som vågade rädda judarna

Ziadna blev en av hjältarna som utförde vågade räddningsbragder under en kaotisk och blodig attack där tusentals israeler dödades, sårades eller togs till fånga. En av de han räddade, Amit Hadar, skrev på sociala medier kort därefter att Ziadna är “en övermänsklig man som vi för alltid kommer att stå i skuld till”.

 “När jag tänker på (massakern), frågar jag mig hur vi tog oss därifrån. Jag antar att det är ödet, att vi är tänkta att leva längre i den här världen” sger Ziadna.

Ziadna körde klockan 01 den 7 oktober Hadar och åtta av hans vänner till festen vid Kibbutz Re’im. Han skulle hämta dem följande dag klockan 15.00.

Kan du tänka dig att hjälpa oss att berätta om Israels utsatta situation för Sveriges befolkning?

Nödropet från festen

Men vid 06-tiden fick han ett samtal om hjälp från Hadar. Ziadna trodde att ropet på hjälp berodde på en röd kod för inkommande raketer som avfyrades från Gaza och skyndade till sin buss. ”Jag tvättade inte mitt ansikte, jag klädde mig inte ens”, sa Ziadna.

Men så fort han nådde Sa’ad-korsningen, en mil från byn Kfar Aza började en ny bild dyka upp. En man som hade rymt från festen sprang mot honom rasande signalerade till Ziadna att göra en helomvändning. Ziadna gick ut ur minibussen för att prata med honom, men hamnade i en skottlossning.

Mitt i kulregnet

“Kulorna flög överallt” och de dök ner i ett dike vid sidan av vägen.  Ziadna berättade för mannen att han skulle fortsätta till festplatsen. “Jag såg döden i hans ansiktet”, sa han. “Men jag visste att jag inte kunde ge upp mina uppdrag. Jag ska rädda dem.” 

Genom att navigera genom kulregnet lyckades Ziadna nå sina passagerare på platsen för festen i Re’im där ett inferno av kroppar, blod och kulor härskade. “Jag sa åt dem att ta med så många som möjligt”, sa han. Ytterligare tjugofyra personer trängdes in i det 14-sitsiga fordonet och på vägen räddade de ytterligare ett par, varav en hade blivit skjuten i benet.

Maskingevärseld från skärmflyg

Ziadna säger att han också fick syn på en motoriserad Hamas skärmflygare som svävade ovanför och sköt med maskingevär mot festdeltagarna.

Under konstant skottlossning rusade minibussen iväg. Ziadnas ingående kunskap om terrängen visade sig rädda liv, och han kunde gena på grusvägar och undvika genomfartsvägen där terrorister låg i bakhåll för rymningar. Många andra bilar körde efter hans minibuss, sa han.

Skräck och ångest

Skräckskrik och ångest fyllde hans minibuss när passagerare såg sina sår och desperat försökte ringa sin familj trots blockerade telefoner. De kunde inte ta sig till sjukhuset eftersom vägen dit var tagen av terrorister. De tog sig istället till en närliggande kibbutz, Tze’elim, där 400 människor togs väl om hand tills det var säkert att lämna den.

Döda och gisslantagna beduiner

Nu samtidigt sörjer Ziadna en kusin som mördades under attacken och oroar sig för fyra andra familjemedlemmar som fortfarande saknas. Han mottog också ett hot från Hamas som lovade hämnd för att Ziadna räddade judar. Han är också oroad över att beduinerna är i riskzonen med tanke på bristen på bombskydd i staden Rahat.

Brist på bombskydd

Hans hem i Rahat inte har tillräckligt bombskydd. De 75 000 beduinerna i Rahat har bara 10 offentliga bombskydd – ett faktum som dess borgmästare har klagat på i flera år. Han lämnar nu in en begäran om 60 mobila skyddsrum.

Enligt borgmästaren dödades tre Rahatbor den 7 oktober, varav två var borgmästarens släktingar. Den tredje var Ziadnas kusin som mördades av Hamas-terrorister när han sov i ett tält på Zikim-stranden. 

Fem israeliska beduiner rapporteras saknade, fyra från Ziadnas familj. Dessa är troligen gisslan hos Hamas. Hamas har också hållit en israelisk beduin, Hisham al-Sayed, fången sedan 2015, då han vandrade till fots in i Gaza.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem