Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Dag 17  Nyhetsuppdatering

Ohad Zichri är en av 30 barn och barn som kidnappades av Hamas. Han fyllde nio år i Hamas sitt fångenskap. (Foto: Privat)

21:19

Ytterligare två av 222 i gisslan släppta

En 80-årig och en 85-årig gammal kvinna med israeliskt pass släpptes av Hamas på måndagskvällen. Deras båda män hålls kvar av Hamas, tillsammans med ytterligare 118 personer. Tillkännagivandet kom först sedan 20 lastbilar med förnödenheter hade körts in i Gaza och sedan Qatar sägs ha säkrat frisläppandet av 50 personer med dubbla medborgarskap.

19:43

50 av totalt 222 i gisslan sägs ska släppas fria av Hamas

Representanter för Röda korset ska vara på väg mot Gaza för att plocka ut 50 från gisslan. Det gäller troligen bara de som inte har israeliska pass. Israel vägrar dock att delta i någon “selektionsprocess”.

13:45

Fientliga UAV från Libanon och Gaza till Israel

Flera så kallade UAV (unmanned aerial vehicle, obemannade flygande fordon) tog sig in i Israel från både Libanon och Gaza. Enligt Hamas är det två självmordsattackdrönare som riktat sig mot den israeliska Hatzorim-basen och Sinaibrigadens militärbas vid Tseelim.

Israeliska försvaret har eliminerat de sydliga drönarna och ska eliminera de norra.

11:30

Eilat beredda att ta emot evakuerade israeler i ”tältstäder”

De nyanlända evakuerade har fördubblat befolkningen i Israels sydligaste stad, Eilat. Alla hotell, vandrarhem och hyreslägenheter är fyllda till brädden. En “tältstad” kommer att resas cirka 5 km norr om staden, som redan har absorberat flest flyktingar från kriget med Hamas – över 120 000.

Majoriteten av nyanlända kommer från områden nära Gazagränsen som antingen flydde eller evakuerades av regeringen. Fler väntas komma.

09:07

President Herzog: Israels del av Gazas vatten endast 7%

Israels president Isaac Herzog sa till Sky News att påståenden om att Israel hade blockerat allt vatten, elektricitet och bränsle från att komma in i Gazaremsan är “en del av den förvrängda informationen”.

“Det var Hamas-missiler som bröt elinfrastrukturen i Gaza, (det har) inget att göra med oss. Vi levererar bara 7% av vattnet (i Gaza), det finns bränsle för humanitära behov, och det är under UNRWA (kontroll)”.

08:59

222 människor tagna som gisslan av Hamas

Allt eftersom försvunna människor konstateras vara tagna som gisslan ökar det bekräftade antalet, som nu är uppe i 222 personer.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem