Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Dödsskjutning av den 18-åriga polisen leder till jakt på terroristen

Sergant Noa Lazar, 18, som sköts till döds vid en attack i Jerusalem den 8 oktober 2022 (Israel Defence Forces)
Militärpolisen Noa Lazar, 18 år, sköts sent på lördagen tillsammans med en civil vakt när en beväpnad man öppnade eld vid en checkpoint nära flyktinglägret Shuafat i östra Jerusalem. Den kvinnliga polisen avled, medan den manlige vakten är allvarligt skadad.

Den beväpnade palestinske terroristen ses på övervakningsvideo skjuta åtta skott, bland annat mot en person på marken innan han flydde, sannolikt sedan hans pistol slutat fungera. Ingen sköt tillbaka mot terroristen, enligt Times of Israel.

“Hon var en underbar tjej, ljus, leende, rolig, vacker och så vänlig,” mindes Lihi Avizohar, som kände Lazar från scouternas ungdomsgruppsaktiviteter nära kuststaden Netanya.

Jakten på mördaren hindras

Styrkor som letade efter den misstänkte beväpnade mannen bakom en dödlig skjutningsattack vid en kontrollstation i östra Jerusalem, utsattes för angrepp av palestinier i ett flyktingläger i staden i söndags. Styrkor som trängde in i lägret konfronterades av dussintals palestinier, som kastade stenar och sköt fyrverkerier mot trupper. 

Ett stort antal poliser, militärer och tjänstemän från Shin Bets säkerhetstjänst genomförde en jakt på en beväpnad man som såg ut att ta sig in i flyktinglägret Shuafat, efter att ha öppnat eld mot en grupp soldater i lördags kväll.

“Flyktinglägret är helt omringat… Det kan ta timmar, dagar, men vi kommer att fånga honom”, sa minister för offentlig säkerhet Omer Barlev till media. “Det här är inte första gången som vi ser terrorister komma från östra Jerusalem.”

Vaktbyte svag punkt

Den inledande utredningen visade att skottlossningen ägde rum precis när soldater bytte skift.  Detta är svag punkt och det förväntas att tjänstgörande befälhavare kommer att avskedas, rapporterar Ynet. Det kan vara orsaken till att angriparen kunde gå fram till trupperna och öppna eld under vaktavlösningen  utan att soldater sköt tillbaka.

Fyra personer som misstänks ha medverkat till terrorattacken greps under natten liksom den misstänkte 22-årige palestinierns mamma, pappa och bror.

Firande på Västbanken.

Terrorgruppen Hamas sa att de “välsignade den heroiska operationen” och kallade skjutningen “en reaktion på intrången i Al-Aqsa [moskén] och ockupationens aggression mot Jenin i dag.” Tidigare på lördagen dödades två palestinier under en arresteringsoperation av IDF i Jenin, en stad på Västbanken. I Shuafat firades det med fyrverkerier efter terrorskjutningen.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem