Search
Rökmoln efter ett israeliskt flyganfall på Gazaremsan den 23 november 2023. (Foto: Flash90)

Hamas bröt vapenvilan – kriget har börjat igen

Terrorgruppen sköt raketer mot Israel och släppte inte gisslan som den var skyldig.

Tidigt på fredagsmorgonen avfyrade Hamas flera raketer mot Israel, vilket bröt den ömtåliga vapenvila som funnits sedan en vecka. Hamas hade inte heller kommit med någon lista över gisslan som skulle släppas, vilket var en del av det avtal om vapenvila de ingått.

“Hamas bröt mot vapenvilan genom att inte uppfylla sina skyldigheter att släppa alla kvinnliga gisslan och avfyra raketer mot Israel”, sade premiärministerns kansli i ett uttalande. De säger vidare att Israel har åtagit sig att uppnå sina mål.

– Vi måste säkerställa frigivningen av alla våra gisslan, förintelsen av Hamas och se till att Gaza aldrig mer kan hota Israels medborgare, säger de i uttalandet.

Den israeliska försvarsstyrkan (IDF) säger att de har återupptagit striderna mot terrorgruppen till följd av att vapenvilan nu bryts. 

Sedan dess har flera raketer avfyrats mot Israel. IDF har svarat med flyganfall och artilleri mot Hamas positioner på flera platser i Gazaremsan. 

Samtidigt som fientligheterna har återupptagits kommer rapporter om att förhandlingar pågår för att få till stånd en ny vapenvila.

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram