Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

IDF arresterade 3 000 palestinier, hindrade 500 attacker under sex månader

Stora mängder vapen och ammunition har beslagtagits. Detta är från en operation i augusti. (Foto: IDF)
Militären säger att det höga antalet palestinska dödsfall beror på enormt kraftig skottlossning mot trupperna under ingripandena, vilket leder till att elden besvaras.

Israels försvarsstyrkor (IDF) har under den pågående Operation Break the Wave på Västbanken bekämpat palestinsk terrorism genom att arrestera över 3 000 misstänkta personer och hindrat över 500 terrorattacker.

Operationen inleddes i slutet av mars 2022 efter en serie terrordåd i israeliska städer som ledde till att sammanlagt 20 människor dödades. Tillsammans har IDF, polisen och Shin Bet (Israels säkerhetstjänst) genomfört räder både dagtid och nattetid mot palestinier som misstänks för terrorism enligt media.

Ökning av palestinsk terror

Det senaste året har sett en markant ökning av terrorangrepp, med 281 allvarliga palestinska terrorattacker: 239 mot soldater och 42 mot civila.

Det var också totalt 8 483 våldsamma incidenter av palestinier i form av upplopp eller stenkastningar, cirka 40 % av dem mot israeliska civila och 60 % mot IDF-trupper. Siffran är en ökning med nästan 20 % från de 7 039 attackerna förra året.

Högt pris att slå ner terror

Operationerna på Västbanken har varit de dödligaste sedan 2016, med 136 palestinier dödade under det senaste året – nästan dubbelt så många som de 73 som dog år 2021 och nästan sju gånger så många som de 20 som skedde år 2020.

Besvarar elden

Militären säger att det höga antalet palestinska dödsfall beror på att en enorm mängd skottlossning riktas mot trupper under räder, vilket leder till att de skjuter tillbaka, många gånger dödar de beväpnade männen.

Två israeliska meniga och två officerare har dödats under striderna och 15 civila har dödats i attacker sedan Break the Wave började.

Minskar smugglingen

Ytterligare elva bataljoner har satts in i Seam Line – separationsbarriären – som sett tusentals illegala infiltrationer till Israel med smuggling av vapen. Antalet illegala infiltrationer har därför minskat dramatiskt från 34 085 per vecka i mars till 475 per vecka i november. Men trots det ökar skjutningarna.

Militären har påbörjat ett stort byggprojekt för motsvarande 120 miljoner kronor för att stärka skyddet med en 50 km lång betongbarriär på norra Västbanken samt ett 15 km långt hinder vid Hebron.

Den minskade vapensmugglingen och kriget i Ukraina, har lett till en prisökning med 300–400% på ammunition och vapen. En kula till en M-16 kostar nu 60 NIS. En M-16 kan kosta 270 000 kronor på svarta marknaden.

Terrorgrupper finansierar

Kostnaden för dessa vapen finansieras oftast av terrorgrupper som Hamas och Palestinska Islamiska Jihad, som för in pengar till Västbanken till terrorism. Under operationerna konfiskerade militären 250 illegala vapen och över motsvarande 8 miljoner kronor.

IDF-soldater opererar på Västbanken under den pågående operationen Break the Wave. (Foto: IDF)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem