Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

IDF-chefen ber om ursäkt för attackerna som dödade hjälparbetare

En palestinier undersöker vraket efter en felaktig israelisk attack mot en hjälpkonvoj den 2 april. (Foto: Flash90)
Herzi Halevi sade att attacken skedde på natten och under komplexa förhållanden, men att den aldrig borde ha hänt. "Vi är djupt ledsna", sa han.

Herzi Halevi, överbefälhavare för Israels försvarsstyrkor (IDF), har bett om ursäkt efter en felaktig israelisk attack mot en hjälpkonvoj i Gaza. IDF-chefen sade att attacken var ett resultat av “felidentifiering” och att händelsen kommer att utredas grundligt och tas lärdom av.

Tre bilar från organisationen World Central Kitchen attackerades av israeliska drönare sent på kvällen tisdagen den 2 april. Sju hjälparbetare dödades i attacken, som har lett till starka internationella reaktioner. Israel har lovat en fullständig utredning av händelsen.

Även israeliska politiker har också beklagat den tragiska händelsen.

IDF-chefen Halevi betonade att attacken inte på något sätt var direkt riktad mot World Central Kitchen, som de har samarbetat väl med. Organisationen bidrog också med två miljoner måltider till israeler som drabbats av Hamas terror den 7 oktober.

Misstag på grund av felidentifiering

“Låt mig vara väldigt tydlig. Attacken utfördes inte med avsikt att medvetet rikta in sig på WCK:s biståndsarbetare. Det var ett misstag som följde på en felidentifiering, nattetid, i ett krig under mycket komplexa förhållanden. Men det borde aldrig ha hänt, säger Halevi.

IDF säger att de redan har vidtagit åtgärder för att förhindra ytterligare tragiska incidenter.

“Vi kommer att fortsätta att vidta omedelbara åtgärder för att se till att mer görs för att skydda humanitära hjälparbetare”, skriver IDF i ett uttalande.

Utredningen presenteras snart

Ett oberoende organ kommer att utreda händelsen och presentera sina resultat inom kort. Halevi sade att IDF omedelbart skulle implementera slutsatsen och dela med sig av resultaten till WCK och andra relevanta organisationer.

– Vi är i krig med Hamas och inte med befolkningen i Gaza, säger Halevi.

“I want to be very clear—the strike was not carried out with the intention of harming WCK aid workers. It was a mistake that followed a misidentification—at night during a war in very complex conditions. It shouldn’t have happened.”

Watch the full statement by IDF Chief of the… pic.twitter.com/JnvoJOTVg9

— Israel Defense Forces (@IDF) April 2, 2024

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!