Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

IDF går in i Jenin för att stoppa terrorister

Israeliska fordon i Jeninområdet den 19 juni 2023. (Foto: Nasser Ishtayeh, Flash90)
Minst sju palestinska terrorister har dödats i en riktad operation mot terroristgrupperna i Jenin.

Natten till måndagen den 3 juli inledde den israeliska försvarsstyrkan (IDF) en stor antiterroristoperation i Jenin på norra Västbanken. Det senaste året har 52 israeler dödats i palestinska terrorattacker, och 15 av dessa har dödats av terrorister som kom från Jenin, enligt IDF.

Under de senaste åren har Jenin alltmer blivit centrum för palestinsk terroraktivitet på Västbanken. Palestinska självstyrande myndigheter har inte visat vilja eller förmåga att stoppa grupperna, vilket de är skyldiga att göra enligt Osloavtalen.

Insatsen den 3 juli inleddes strax efter midnatt med en rad luftangrepp mot ett högkvarter för terrorgrupperna. Därefter ryckte stora markstyrkor in.

– Till en början riktar insatsen sig mot Jenin, men det kan också bli aktuellt att utöka den till andra delar av Samarien, säger IDF:s talesman brigadgeneral Daniel Hagari till Jerusalem Post. Tidningens journalister har fått uppfattningen att operationen kommer att pågå i flera dagar, kanske några veckor. Men IDF har inga planer på att ta permanent kontroll över den palestinska staden.

– Operationen riktar sig mot terrorgrupperna i Jenin, och inte mot den palestinska myndigheten, betonar Hagari.

För närvarande finns rapporter om fem, vissa källor rapporterar om sju, dödade palestinska terrorister och flera dussin skadade. Från israelisk sida rapporteras det att en israelisk soldat har skadats lindrigt av splitter från en israelisk granat.

Verksamheten fortsätter för fullt på måndag morgon. Israeliska drönare har hittills utfört minst tio attacker under operationen, enligt IDF. En fabrik för att tillverka sprängämnen ska ha förstörts.

Artikeln kommer att uppdateras.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem