General Ran Kochav. (wikimedia.commons.org)

Israel kommer undersöka kulan som dödade Abu Akleh, med USA närvarande

Israeliska försvaret (IDF) verkar avfärda palestinska påståenden om att amerikanska experter skulle undersöka kulan som dödade Al Jazeera-korrespondenten; PA lämnade över kulan till USA på lördagen.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Israel kommer att undersöka kulan som dödade Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh “i närvaro av amerikanerna”, sa IDF:s talesperson Ran Kochav på söndagen, och ifrågasatte palestinska påståenden om att amerikanska experter skulle utföra den rättsmedicinska analysen.

“Den professionella israeliska undersökningen kommer att äga rum i närvaro av amerikanerna. Om det finns en matchning mellan kulan och de israeliska soldaternas vapen kommer vi att informera allmänheten, säger Kochav till Radio 103FM.

Experter säger att ballistisk analys kan fastställa från vilket vapen Abu Akleh sköts till döds i Jenin.Den palestinska myndigheten har vägrat lämna över kulan eller genomföra en gemensam utredning med Israel. Men i går lämnade Ramallah kulan till USA:s ambassad i Jerusalem för en amerikansk undersökning.

Den palestinska utredning påstod att det var bevisat att hon avsiktligt hade blivit skjuten och dödad av israeliska soldater. Israel menade att Abu Akleh kunde ha dödats av såväl palestinska upprorsmäns eldgivning som israeliska soldater. Men detta kan inte fastställas utan ballistisk analys av kulan.

Kulan finns nu hos en hög amerikansk militärtjänsteman, enligt israeliska och palestinska tjänstemän. Amerikanska ballistikexperter skulle undersöka granaten, inte Israel, sade den palestinska myndighetens chefsåklagare Akram al-Khatib: “Kulan som dödade Shireen Abu Akleh kommer inte att överföras till israelisk sida.”

Men Kochav säger nu att “Detta är en israelisk undersökning, en israelisk undersökning, med amerikansk närvaro. De palestinier som så vänligt överförde kulan gjorde det för att det skulle bli en israelisk utredning med amerikansk närvaro”.

Sent på söndagskvällen inkom rapport från PA:s justitieminister Mohammed al-Shalaldeh om att undersökningen slutförts på USA:s ambassad och kulan återlämnats till dem. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram