Search
Poliser och läkare på platsen för ett knivhugg i Haifa den 15 april 2022. (Foto: Israeliska polisen)

Man skadad i knivdåd i Haifa; tonårsflicka arresterad

En 47-årig man hittades måttligt skadad i parken i staden Haifa i norra Israel. Polisen säger att attacken troligen har nationalistiska motiv, då pappan säger att hon planerade en attack i Jerusalem.

Poliser som kom till platsen vid HaZikaron Garden, intill Haifas stadshus, arresterade en 15-årig flicka misstänkt för attacken.

Polisen sa att attacken troligen hade nationalistiska motiv, enligt förundersökning. Enligt ett uttalande hade flickans pappa ringt polisen tidigare under fredagen för att informera dem om att hans dotter, som är bosatt i Haifa, sagt att hon skulle utföra en attack i Jerusalem. Det visar sig senare att mannen tidigare varit informatör åt israeliska polisen och flyttat till Haifa, sedan hans identitet röjts.

Kniven som användes vid knivdådet i Haifa den 15 april 2022. (Foto: Israeliska polisen)

Terrorattacken kommer mitt i ökade spänningar i Israel och på Västbanken, efter en rad dödliga attacker i israeliska städer som lämnat 14 döda israeler och sammandrabbningar mellan israeliska trupper och palestinier.

Minst 16 palestinier har dödats i sammandrabbningar med israeliska soldater bara under de senaste två veckorna. Dessa har dött då de skjutit eller kastat brandbomber mot soldater och poliser, som försöker arrestera militanta palestinier som planerar terrordåd mot judar.

Upptrappningen har kommit mitt i den muslimska heliga månaden Ramadan och inför det judiska Pesachfirandet. Ramadan har ofta lett till våldsamheter i Israel och Västbanken.

Pesachfirandet börjar ikväll den 15 april och den israeliska polisen säger sig i snitt ha förhindrat två terrorattacker om dagen inför den judiska högtiden.

Det har precis gått 20 år sedan terrorbombningen av Pesachfirandet på Nethanyas Park Hotel 2002 då 30 människor mördades och 140 civila skadades.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram