Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Ny chef för det israeliska försvaret

Herzi Halevi är IDF:s nya chef. Här under en ceremoni med premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Galant.
– Jag hade inte föreställt mig det här, när jag började som ung rekryt, säger Herzi Halevi.

Generalmajor Herzi Halevi tillträdde måndagen den 16 januari som chef för den israeliska försvarsstyrkan (IDF) vid en ceremoni tillsammans med premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Galant.

I samband med ceremonin tilldelades Halevi graden generallöjtnant, den högsta rangen i IDF.

– Idag tar jag befälet över den israeliska försvarsstyrkan, beskyddare av staten Israel och dess medborgare. Jag hade inte planerat en så lång resa när jag gick in i portarna till rekrytbasen som ung, säger den nye IDF-chefen.

Halevi tar över posten från Aviv Kohavi, som har avslutat sin fyraåriga mandatperiod som överbefälhavare för den israeliska försvarsstyrkan.

– Jag säger farväl till IDF, som jag älskar så mycket. Jag hälsar er alla och tackar er för förmånen att ha fått leda folkets armé, säger Kohavi.

Det var tidigare försvarsminister Benny Gantz som valde Halevi som IDF:s 23:e stabschef i september. Urvalsprocessen startade innan nyval utlystes, men själva beslutet togs under valrörelsen i höstas. Det gjorde utnämningen kontroversiell, skriver Jerusalem Post.

Det är en allmän uppfattning att om Benjamin Netanyahu var premiärminister skulle han välja generalmajor Eyal Zamir som överbefälhavare. Zamir kom tvåa i Gantz process.

“Vi kommer att skydda ett enat IDF, som fokuserar på expertis, professionalism och värderingar, och är fritt från alla hänsyn som inte är säkerhetsrelaterade”, sa Halevi. 

IDF-chefen fortsatte med att konstatera att “Under de 75 åren sedan vår självständighet har vi förvandlats från en stat omgiven av sina fiender, till en stat som belägrar sina fiender med sin makt och avancerade kapacitet.”

Herzi Halevi (till vänster) tog över som IDF-chef från Aviv Kohavi måndagen den 16 januari 2023. (Foto: IDF)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem