Israeliska soldater utanför staden Jeriko på Västbanken den 4 februari 2023. (Foto: IDF)

Terroristcell stoppad – 5 militanta dödade

Terrorcellen planerade ett massmord på en restaurang.

Flera palestinska militanta dödades i en israelisk antiterroraktion nära staden Jeriko på Västbanken på måndagsmorgonen. Antiterroroperationen syftade till att gripa en terroristcell inblandad i en skjutningsattack på en närliggande restaurang, skriver Times of Israel.

Det var den 28 januari som två palestinska terrorister attackerade restaurangen Me Casa, som ligger i Almog-korsningen, inte långt från Jeriko. Det var ett 30-tal kunder på plats när attacken skedde. En av terroristerna sköt mot restaurangen, men efter ett skott ska vapnet ha låst sig. Detta fick terroristerna att fly från platsen i en bil.

Massmordet misslyckades

Den israeliska försvars- och säkerhetstjänsten Shin Bet säger att de två terroristerna hade planerat “ett massmord” på restaurangen. Ingen av dem som befann sig i restaurangen när attacken skedde skadades.

Attacken mot restaurangen skedde samma helg som sju personer dödades i en annan terrorattack utanför en synagoga i östra Jerusalem. Dessutom skadades två israeler allvarligt i en skottattack dagen efter.

Försökt gripa terroristerna

Säkerhetsstyrkor har försökt gripa de två terroristerna sedan attacken ägde rum. De antogs vara en del av en större Hamas-kopplad terrorcell baserad i ett område nära Jeriko. De senaste dagarna har den israeliska försvarsstyrkan IDF haft en tillfällig kontrollpunkt vid in- och utgången till Jeriko i sökandet efter de två terroristerna.

Enligt IDF har terroristerna sedan attacken gömt sig i en lägenhet, där de planerade nya terrorattacker. På söndagsmorgonen gick israeliska soldater in i området för att arrestera de två misstänkta, men utan att hitta dem.

Militanta dödades

Men på måndagsmorgonen gick soldater åter in i området för att hitta de två eftersökta terroristerna. I samband med insatsen utbröt en skjutning med militanta palestinier. Flera dödades, inklusive de två efterlysta bakom restaurangattacken. Israeliska medier skriver att mellan fem och sju militanta dödades vid skjutningen med israeliska soldater.

Flera skjutvapen togs också i beslag i samband med insatsen. Inga israeliska soldater ska ha skadats i skottväxlingen.

Enligt gällande Osloavtal är det endast Israel som får ha militär i Judéen och Samarien /Västbanken.

De skjutvapen som beslagtogs av israeliska styrkor den 6 februari 2023. (Foto: IDF)
Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram