Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Terroristerna som mördade Lucy (48), Maia (20) och Rina (15) har dödats i en skottväxling med israeliska styrkor

Israeliska styrkor på väg in i staden Nablus på Västbanken under en antiterroristoperation den 3 april 2023. (Foto: Flash90)
Hamas-terroristerna Hassan Katnani och Ma'ad Masri hade varit på flykt i nästan en månad efter det kallblodiga mordet på en mamma och hennes två döttrar.

Två palestinier som mördade Lucy Dee (48) och deras döttrar Rina (15) och Maia (20) i en terrorattack i Jordandalen i april sköts ihjäl i en skottväxling med israeliska soldater i Nablus på Västbanken torsdag morgon. En tredje beväpnad palestinier dog också i striderna.

I ett uttalande från säkerhetstjänsten Shin Bet, polisen och försvaret uppges det att säkerhetsstyrkor tagit sig in i Gamla stan i Nablus för att gripa Hassan Katnani och Ma’ad Masri, Hamas-terroristerna som misstänktes ligga bakom den dödliga terroristenattacken den 7 april.

Försökte få dem att överge sig

Elitstyrkor från antiterrorenheten Yamam omringade huset där de två terroristerna misstänktes befinna sig. Styrkorna ska ha avfyrat en axelavfyrad raket mot bostaden, en taktik som kallas “tryckkokare”, för att få de misstänkta att kapitulera.

Men terroristerna hade inga planer på att kapitulera och dödades i en skjutning med de israeliska elitstyrkorna. Ibrahim Hura, som hjälpte de efterlysta männen att gömma sig, dödades också i skjutningen.

Säkerhetsstyrkorna beslagtog tre automatgevär på platsen.

Lucy Dee med sina döttrar Rina och Maia. Alla tre dödades av palestinska terrorister. (Foto: Privat)

Det var den 7 april som de palestinska terroristerna sköt mot bilen som Lucy Lee körde med två av sina döttrar som passagerare. Efter att bilen kraschat gick terroristerna fram till bilen och sköt mamman och de två döttrarna som satt försvarslösa i vraket. 15-åriga Rina och 20-åriga Maia dog på platsen, medan deras mamma fördes till sjukhus med allvarliga skador. 

Hon dog tre dagar senare, en dag efter att hennes döttrar begravdes.

Makens ville tala med terroristerna

Lee Dee, som var make och far till de dödade, är glad över att inga israeliska soldater skadades i samband med insatsen.

– Vi tackar säkerhetsstyrkorna och vi är mycket glada över att inga soldater skadades. Det var viktigt för mig och min familj, säger han.

Dee säger att han skulle vilja prata med terroristerna personligen, om säkerhetsstyrkorna hade lyckats fånga dem levande.

– Jag sa till Shin Bet att om de blir tillfångatagna levande skulle jag vilja prata med dem och fråga dem varför de gjorde det? Vad ville de uppnå? Vad är deras vision för en bättre värld och för sina barns framtid, frågar han.

Berömmer militärinsatsen

Försvarsminister Yoav Gallant hyllar soldaterna som ryckte in i Nablus.

– Jag vill berömma våra säkerhetsstyrkor för att de eliminerade terrorcellen som utförde den avskyvärda attacken, som tog livet av Lucy Dee och hennes döttrar Rina och Maia. Precis som jag lovade Leo, familjefadern, kommer försvarets långa arm att hitta varje terrorist, säger Gallant.

Maia och Rina Dees far och syskon sörjer under systrarnas begravning den 9 april 2023. (Foto: Flash90)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem