Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

USA: – Iran är bara veckor från att kunna utveckla kärnvapen

Iran skjuter upp ballistiska missiler under en övning den 15 januari 2021. Rädslan är att de ska bära kärnvapen. (Foto: Revolutionsgardet)
Vita huset är bekymrat över att Iran har accelererat sitt kärnprogram. Till skillnad från de tidigare uppskattningarna att det skulle ta Islamiska republiken minst ett år att utveckla kärnvapen, anses de nu kunna göra det på bara några veckor.

– Det oroar oss definitivt, säger taleskvinnan Jen Psaki.

Vita husets tillkännagivande kommer efter rapporter om att det endast finns “mycket liten chans” till ett nytt kärnavtal med Iran. Förhandlingar om ett nytt kärnavtal med Iran har pågått i månader, men utan framgång.

Tiden det kommer att ta för Iran att utveckla kärnvapen handlar om hur snabbt de kommer att kunna samla ihop tillräckligt med klyvbart material för ett kärnvapen, om de väljer att göra det. Den här processen har gått från att ta minst ett år till att bara ta några veckor, eller ännu kortare tid, skriver Israel Hayom.

Israels nationella säkerhetsrådgivare Eyal Haluta reste nyligen till Washington för att diskutera situationen med sina amerikanska partners.


USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan betonar att USA delar Israels oro över hot mot dess säkerhet, främst från Iran och iranska anhängare i regionen, enligt ett uttalande från Vita huset.

Den israeliska historikern Benny Morris har skrivit om hur israeliska ledare förr eller senare kommer att stå inför ett omöjligt val: Antingen kan de, efter bästa förmåga, använda raketer och bomber för att förstöra Irans kärnanläggningar, eller så måste de leva med att Iran får kärnvapen.

Israels omöjliga val: Lev med att Iran får en kärnvapenbomb – eller bomba dem.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!