Search
Yair Lapid har tagit över som Israels 14:e premiärminister i historien. Här fotograferad i Knesset den 27 juni. (Foto: Flash90)

Han är Israels 14:e premiärminister

Yair Lapid leder landet fram till valet i november 2022.

På fredagskvällen tog Yair Lapid från partiet Yesh Atid över som premiärminister i Israel. Han är därmed den 14:e premiärministern i Israels historia.

Lapids mandatperiod som ledare för landet kan bli relativt kort, eftersom han bara leder en tillfällig regering fram till nyvalet den 1 november. Men Lapid verkar redo att göra det bästa av den korta tiden som ledare.

– Vi ska göra vårt bästa för att vår judiska, demokratiska stat ska bli bra och stark och växande, och det jobbet är större än oss alla, sa Lapid när han fick nycklarna till statsministerns kansli av avgående premiärminister Naftali Bennett.

Lapid har varit utrikesminister det senaste året, vilket han fortsätter att vara. Men nu kommer han dessutom att vara premiärminister i minst fyra månader, men perioden kan bli längre. Om ingen lyckas bilda koalition efter nyvalet den 1 november fortsätter Lapid som interimistisk premiärminister.

Bennett säger å sin sida att han inte vill bli fortsätta inom politiken.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram