Premiärminister Naftali Bennett (till vänster) och utrikesminister Yair Lapid meddelade den 20 juni att de skulle upplösa parlamentet, Knesset. (Foto: Flash90)

Israels regering avgår, meddelar Bennett och Lapid

Premiärminister Naftali Bennett och utrikesminister Yair Lapid har kommit överens om att hålla en omröstning om att upplösa Knesset nästa vecka, vilket banar väg för Israels femte val på tre och ett halvt år.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

De två alternerande premiärministrarna, Bennett och Lapid, sa i ett gemensamt uttalande att de hade “uttömt alternativen för att stabilisera” sin breda koalitionsregering, ett år efter att den bildades, enligt tidningen Haaretz.

Yair Lapid från partiet Yesh Atid-ledaren kommer då att bli tillfällig premiärminister tills valet hålls den 25 oktober. Lapid kommer att förbli utrikesminister, medan rykten går att Bennett funderar på att helt dra sig tillbaka från politiken.

Bennett sa att han “vände på varje sten” för att rädda koalitionen. “Vi gjorde allt”, noterade han, och kritiserade den “oöverträffade politiseringen” i Knesset.

I sina tal berömde de båda regeringsledarna för vänskapen och för att sätta landet över personliga intressen.

Den direkta anledningen till beslutet att upplösa Knesset var att det inte fanns tillräckligt stöd för att förlänga israelisk civilrätt till judiska samhällen i Judéen och Samarien (Västbanken). När val utlysts förlängs bestämmelserna dock automatiskt.

Lapid kommer som premiärminister att vara värd för USA:s president Joe Biden, som besöker Israel nästa månad.

Försvarsminister Benny Gantz var den första som svarade offentligt och sade att han anser att “regeringen har gjort ett mycket bra jobb” och att “det är synd att landet måste dras till val.”

Hälsominister Nitzan Horowitz, som leder Meretz sa att “Detta är en historisk regering som räddade israelisk demokrati. Jag är stolt över vår del i det.”

Mansour Abbas från United Arab List sa till News Channel 12 att han och hans parti vill vara en del i nästa koalition. Hans parti var det första arabiska partiet i Israels historia som var med i en regeringskoalition, sa Abbas “Vi har bara börjat. Den arabiska allmänheten vill ha inflytande.”

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram