Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

MIFF:s exklusiva intervju med den muslimska araben i Israels regering

Issawi Frej – Israels minister för regionalt samarbete intervjuas av Conrad Myrland 19 november 2021 (Foto MIFF)

MIFF fick en exklusiv intervju med Issawi Frej,  Israels minister för regionalt samarbete, när han besökte Norge.

Igår mötte du den norska utrikesministern och du bad du henne och det internationella samfundet om mer pengar till den palestinska myndigheten (PA). Varför är det så viktigt för Israel att PA får mer ekonomiska bidrag?

“Det är mycket viktigt för oss eftersom vi och PA är på samma ursprungliga ställe. Enligt Osloavtalen har det internationella samfundet och Israel ett åttagande att stödja och hjälpa PA att bygga upp landet under många år. Under de senaste tio åren har vi sett att det ekonomiska stödet för PA sjunker. 2011 var stödet 1,3 miljarder USD, men förra året av det 400 miljoner USD. Och med dessa siffror klarar sig inte PA länge. Vi behöver stabilitet och en bra situation. Därför ber vi om mer stöd. Att stödja PA ligger i Israels intresse. Det är en win-winsituation som både Israel, PA och det internationella samfundet tjänar på.”

Men är du inte på något sätt oroad över hur PA använder pengarna? Om de uppviglar till våld mot Israel i sina skolböcker, ”Pay for Slay” (belöning för att dödad), belöningssystem för fångar?

“Ja, vi vet. Det där med ”Pay for Slay” och belöningssystemet är ett stort problem framför allt för det amerikanska och israeliska folket. PA vet om det. Så vi hoppas alla att vi kan hitta sätt att lösa detta problem. Det är ett moraliskt problem. Jag hoppas vi kan hitta en lösning så att vi kan få stöd till den palestinska saken.”

Förra året kom Abrahamavtalen och Israel fick nya överenskommelser med fyra arabiska länder. Hur kommer det att utvecklas, tror du?

“Jag stöder överenskommelsen. Det är bra om alla länder i regionen är en del i denna process, även det palestinska folket. De måste vara en del av denna process. Jag vet att det är mer än tre arabiska, muslimska länder i Mellanöstern och runt omkring, som avvaktar för att se hur det går med Förenade Arabemiraten och Bahrain, men vill ha en bra relation med oss. Jag hoppas att även PA inser att de bör vara en del i denna process.”

När det gäller inrikespolitik; du är en arabisk muslim och minister i den israeliska regeringen. Har attityden hos ungdomarförändrats sedan du var ung?

“Det är ingen attitydförändring. Det är en process. Detta är ett unikt ögonblick i det israeliska samhället, ett historiskt ögonblick. Efter 73 år har vi ett arabiskt parti som är en del av regeringskoalitionen. Det är mycket stort! Denna regering består av åtta partier med helt olika agendor. Från höger, center, till vänster. Folk utifrån har sagt att vi inte håller en vecka, men vi har redan klarat 6 månader. Skillnaden mellan oss, är det som förenar oss. Det handlar inte bara om den arabisk-israeliska konflikten, utan om ekonomisk tillväxt, hantera coronan, relationerna mellan judar och araber, våldet i samhället. Alla dessa frågor är de åtta koalitionspartierna eniga om att klara av.”

Vad är det viktigaste målet för ditt departement?

“Jag har två mål. Det första är att vi måste ha fred inom landet mellan judar och araber. Vi måste vara bröder i samma samhälle. Vi måste visa för omvärlden att judar och araber kan leva tillsammans. Det andra målet är att Israel ska vara en del av regionen, för att våra problem är regionala, som t ex klimatförändringarna och coronan. Israel kan inte vara en ö i Mellanöstern.”

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem