Hur mycket makt ska 120 folkvalda i Israels parlament Knesset ha?(Foto mfa.gov.il)

Ny regeringskris på gång

Idit Silmans oväntade tillkännagivande om att hon hoppar av koalitionen skickade politiska chockvågor över Israel på onsdagsmorgonen, såväl i hennes eget parti som i koalition som helhet.

“Mina grundvärderingar är oförenliga med [koalitionens] nuvarande verklighet”, skrev hon i sitt avskedsbrev till premiärminister Naftali Bennett. 

Silman anklagade, enligt Times of Israel, regeringen för att undergräva Israels judiska karaktär och skrev: “Jag kommer inte att stödja skadandet av staten Israels och Israels folks judiska identitet”, fortsatte brevet.

En politisk surdeg i dubbel bemärkelse

Det var oklart om avhoppet verkligen handlade om den religiösa frågan om jäst bröd skulle tillåtas på sjukhusen under Pesach. En del menade att detta bara var en förevändning för henne att distansera sig från vänsterpolitiker inom koalitionen. Få hade trott att det skulle utveckla sig till en sådan ”surdeg”.

Skapades i ett politiskt nödläge

Både Silman och premiärminister Naftali Bannett tillhör samma högerparti – Yamina. Partikamraten Kahana hoppades att Silmans beslut kunde ändras. ”Denna regering gör bra saker för folket. Den skapades på grund av ett politiskt nödläge, men jag tycker att det vore väldigt värdefullt om den kunde fortsätta verka”.

Många inom partiet Yamina var kritisk över att bilda regering med vänsterpartister och ett arabiskt parti, men regeringen har överlevt i 10 månader.

Vad kan nu hända i Israel?

Israel kastas nu ut i en ny politiskt osäker framtid, som enligt Jerusalem Post kan leda till olika scenarier.

1 Dominoeffekt med fler avhopp

Ytterligare ledamöter lämnar koalitionen och hjälper oppositionen – ledd av Likudledaren Benjamin Netanyahu – att anta ett lagförslag som upplöser Knesset och tar Israel till ett nyval. I så fall, skulle utrikesminister Yair Lapid, omedelbart efter att Knesset upplösts, bli premiärminister fram till bildandet av en ny regering. 

Om Silman får med sig ytterligare en Yaminaledamot kan hon, tillsammans med den tidigare Yaminakamraten Amichai Chikli, bilda en ny partigrupp och liera sig med ett annat parti i ett nyval.

2 Gantz byter sida

Innan Knesset upplöses beslutar Blue and White´s ordförande Benny Gantz att gå med i oppositionen för att bli Israels premiärminister. Detta är möjligt för att försvarsminister Gantz, redan från början varit missnöjd med den nuvarande regeringen. Han var särskilt kritisk över att Bennett – med sex platser och nu fem – blev premiärminister, medan Gantz själv hade åtta platser.

Förutom att man slippa att upplösa Knesset, slipper Gantz se Netanyahu som premiärminister, vilket Gantz vägrar.

3 Comeback för Netanyahu

Netanyahu kan dock lyckas bilda en regering i nuvarande Knesset. Mindre sannolikt att han kliver åt sidan som ordförande för och låter någon annan Likudpolitiker bli premiärminister. Då är det mer troligt att han föredrar Gantz som premiärminister.

4 Halta in i mål

Regeringen är nu en ”lame duck” och kan inte anta nya lagar, eftersom de inte har majoritet. Man kan klara sig till början av 2023, då den behöver anta en ny budget. Detta skulle kunna vara det bästa scenariot just nu för Bennett.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram