Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Polisen använde chockgranater och tårgas mot demonstranter i Tel Aviv

Sammandrabbningar inträffade mellan demonstranter och polisen under demonstrationer i Tel Aviv den 1 mars 2023. (Foto: Flash90)
De stora protesterna mot regeringens rättsreform fortsätter. På onsdagen skadades flera demonstranter i sammandrabbningar med polisen i Tel Aviv.

Onsdagen den 1 mars kommer stora protester att organiseras över hela Israel mot regeringens kontroversiella rättsreform. Dagen har kallats “störningsdagen” och demonstranter har bland annat blockerat vägar, tillfartsvägar och stört tågtrafiken i landet, skriver Times of Israel

Flera demonstranter försökte blockera den viktiga Ayalon-motorvägen genom Tel Aviv. Som ett resultat av detta använde polisen tårgas och chockgranater för att försöka skingra demonstranterna. Flera demonstranter ska ha skadats i sammandrabbningarna. Minst 23 personer har gripits.

Enligt Jerusalem Post exploderade en chockgranat nära örat på en av demonstranterna. Han ligger på sjukhus, men har förmodligen tappat hörseln.

Polisen har även använt vattenkanoner och hästar mot demonstranter. Arrangörerna av demonstrationerna kritiserar polisens agerande och anklagar dem för att ha blivit en “polisstyrka styrd av politiska intressen”.

– Polischefen borde sparka de ansvariga för dagens händelser. Att kasta granater och trampa ned demonstranter som kämpar för demokrati med hästar är att korsa en svart linje. Skamligt beteende, säger de.

Två av demonstranterna som gripits av polisen är reservsoldater i elitstyrkan Sayeret Matkal i den israeliska försvarsstyrkan. Flera av soldaterna från denna enhet har startat gruppen Brothers in Arms som har uttryckt starkt motstånd mot rättsreformen. 

De har bland annat förespråkat att man vägrar tjänstgöra om reformen genomförs. Benjamin Netanyahu var själv soldat i Sayeret Matkal.

– Dessa gripanden symboliserar vad som händer i vårt land. Sayeret Matkal sitter fängslad medan Netanyahu är Ben Gvirs fånge, sa Brothers in Arms i ett uttalande och uppmanade Netanyahu att “stoppa lagkuppen och inte hans tidigare medsoldater.”

Ovannämnde Ben Gvir, Israels kontroversiella säkerhetsminister, har informerat polisen om att det ska råda “nolltolerans för anarkister” i samband med de omfattande demonstrationer som äger rum i landet.

Den israeliska regeringen vill genomföra en rättsreform som ska ge politikerna makt att utse nya domare. Reformen kommer också att begränsa Högsta domstolens möjlighet att lägga in sitt veto mot lagar som de anser bryter mot Israels grundlagar, en slags konstitution.

Reformens förespråkare anser att det är fel att domare, som inte är valda, har befogenhet att granska beslut som fattas av förtroendevalda.

Kritikerna av reformen menar att regeringen kommer att få för mycket makt och flera menar att reformen hotar hela den israeliska demokratin.

En opinionsundersökning visar att majoriteten av israelerna är emot stora delar av reformen, inklusive många av premiärminister Netanyahus egna väljare.

Delar av reformen har gått igenom parlamentet en första gång. Reformen förväntas gå vidare i slutet av mars.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem