Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Betlehem tar bort all juldekoration för att hedra “Hamas martyrer”

Tändning av julgranen utanför Födelsekyrkan i Betlehem julen 2021. (Foto: Flash90)
Kommer juldekorationer någonsin att tillåtas i Betlehem igen?

Den palestinska staden Betlehem kommer att ta bort juldekorationer som har varit en fast installation i staden i åratal, skriver Jerusalem Post. Vanligtvis blir julhelgen betydligt uppmärksammad i staden som är känd som Jesu födelseplats.

– Vi kommer att ta bort allt juldekoration som installerades för flera år sedan i stadens kvarter och vi ställer in alla festligheter för att hedra martyrerna och i solidaritet med vårt folk i Gaza, skriver kommunen på Facebook.

Kristna ceremonier fortfarande tillåtna

Vanligtvis lockar julfirandet i Betlehem många turister, men det är få turister i området nu på grund av det pågående kriget mellan Israel och Hamas. En talesperson för Betlehem säger att det inte kommer att bli några festligheter, men att bön och religiösa ceremonier fortfarande kommer att vara tillåtna.

Allt färre kristna i Betlehem

Sedan är frågan om julpynt någonsin kommer att tillåtas igen i Betlehem. Villkoren blir allt snävare för de som blivit en kristen minoritet i staden. 

När Betlehem var under israelisk kontroll fanns det en kristen majoritet i staden, men efter att palestinierna fick självstyre 1995 har andelen kristna rasat. Det som tidigare var en kristen majoritet har nu blivit en liten minoritet på 10% som upplever islamistiska förföljelser.

Betlehem planerades som internationell zon

Bethlehem ligger bara några hundra meter från Jerusalems södra gräns. Enligt FN:s delningsplan från 1947 skulle Betlehem och Jerusalem vara en internationell zon under FN:s kontroll.

De arabiska styrkorna tog kontroll över staden 1948, men 1967 erövrades staden av den israeliska armén. Ledande medborgare i staden ville att Betlehem skulle bli annekterade som en del av Jerusalem, men försvarsminister Moshe Dayan vägrade.

Oro för palestinska myndigheten

Andra Osloavtalet 1995 föreskrev att Betlehem skulle vara en av sex städer där palestinierna skulle ges fulla civila och säkerhetsmässiga befogenheter. Stadens mångårige borgmästare Elias Freij försökte övertala Israels premiärminister Yitzhak Rabin att inte överge staden trots allt.

Freij var orolig över vad PA:s övertagande skulle göra med det stora kristna samfundet i Betlehem.

Förra året greps den kristna palestinske pastorn Johnny Shahwan efter att han tagit del av ett foto tillsammans med en israelisk politiker. Efter 40 dagar i fängelse och en hungerstrejk släpptes han till slut.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem