Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Kristen palestinsk ledare släppt efter hungerstrejk i palestinskt fängelse

Den palestinske pastorn Johnny Shahwan (t.h.) fängslades efter detta foto med den judiska politikern Yehuda Glick. (Kahled Abu Toame på twitter)
Palestinske Pastorn Johnny Shahwan satt fängslad i över 40 dagar på grund av en bild med en judisk politiker.

Johnny Shahwan, en kristen palestinsk ledare från Betlehemsområdet, har precis släppts från palestinskt fängelse efter över 40 dagar. Shahwan, som driver Beit Al-Liqa Christian Center, greps av palestinska säkerhetsstyrkor i början av mars efter att ha poserat på foto med en jude som tidigare var medlem av israeliska parlamentet, Knesset.

Beit Al-Liqa, som bland annat rymmer ett pensionat och ett dagis, stängdes också av palestinska styrkor efter att bilden dök upp på sociala medier. Omständigheterna kring bilden är oklara, men den palestinska myndigheten (PA) reagerade våldsamt på den.

Vill få be på heligaste judiska platsen

Glick har tidigare suttit i det israeliska parlamentet för Likudpartiet och driver en organisation som arbetar för att judar ska kunna be på Tempelberget. Det är den heligaste platsen i judendomen, men också platsen för Klippdomen och Al-Aqsa-moskén. Idag har judar endast liten tillgång till Tempelberget och det är förbjudet för judar att be där.

PA kallar honom “extremist”, för att han vill be på Tempelberget. PA:s högste ledare för religiösa angelägenheter anser att islamiska och kristna heliga platser riskerar att vanhelgas av judarnas närvaro. Muslimer som ber på sin tredje heliga plats, kallas inte ”extremist”.

Dagen efter att Shahwan arresterades och hans center stängdes av, avlossade beväpnade män flera skott mot det kristna centret i protest mot bilden. Ingen skadades i attacken. Centret fick senare öppna igen, men ledaren hölls fortfarande i fängelse.

Glick säger att mötet med Shahwan var en slump. Glick, som också är auktoriserad guide, ska ha träffat en grupp tyska turister i den kristna organisationens lokaler. Shahwan och hans organisation Beit Al-Liqa förnekar att de bjudit in Glick. De två har aldrig träffats tidigare.

Fängelse för foto med judisk politiker

Trots det greps och fängslades den kristna ledaren kort efter att bilden blev känd. Han släpptes nyss från fängelse efter mer än 40 dagar. Shahwan har nekats borgen åtta gånger.

Sedan den kristna ledaren startat en hungerstrejk i fängelset som en protest mot behandlingen han fått, släpptes han.

Kristna arabiska kretsar och det kristna samfundet i Betlehem drev på för att Shahwan skulle släppas.

Kristna på väg att försvinna bland palestinier

Religionsfrihet för kristna i de palestinska områdena är en känslig fråga, eftersom endast några få procent av araberna är kristna och kristna används i PA:s kampanjer mot judar.

Det råder ingen tvekan om att förföljelsen av kristna i de palestinska områdena är stor. Kistan är på väg att försvinna från området där den har sitt ursprung. I Betlehem har kristna gått från att vara en majoritet till att bli en liten minoritet.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem