Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Brittisk muslim: – Jag skäms över muslimsk apartheid i Jerusalem

Brittiska muslimen Noor Dahri vid Västra muren i Jerusalem. Han visar att muslimer kan resa fritt i staden. (Foto: Privat)
Den brittiske muslimen Noor Dahri har skapat stor uppmärksamhet i sociala medier med sitt besök i Israel.

Den brittiske muslimen Noor Dahri befinner sig just nu i Israel och har publicerat flera bilder från sitt besök i sociala medier. Dahri är medlem i Association of British Muslims och har tiotusentals följare. I ett av sina inlägg berättar han om sin upplevelse som muslim i Jerusalem.

– Jag har besökt både Al-Aqsa-moskén och Västra muren (”Klagomuren”) och bett på båda ställena, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Men den religionsfrihet han upplever som muslim i Jerusalem gäller inte alla. För medan han som muslim kan besöka både kristna, judiska och muslimska heliga platser i staden, är flera heliga platser otillgängliga för bland annat judar.

På Tempelberget, den heligaste platsen i judendomen, finns både Al-Aqsa-moskén och Klippdomen. Detta område är mer eller mindre stängt för judar och det är strängt förbjudet att be där. Endast muslimer har fri tillgång att besöka detta område.

– Jag skämdes så mycket över att se att jag hade fri tillgång till vilket judiskt religiöst område som helst för att be och inte en enda jude stoppade mig. Men judar får inte ens komma i närheten av Damaskusporten, skriver han i ett inlägg som har delats över åtta tusen gånger på Facebook och som skapat stort intresse.

Långt innan islams uppkomst byggdes både det första och det andra judiska templet på Tempelberget, och båda stod i hundratals år innan de förstördes av babylonierna respektive romarna. Även om det står under israelisk kontroll, administreras Tempelberget av den islamiska Waqf enligt ett avtal sedan 1967. Tillgången för judar är mycket begränsad och som nämnts är det strängt förbjudet för judar att be där.

Dahri kallar det för ett exempel på muslimsk apartheid i Jerusalem.

– Var finns religions- och yttrandefriheten? Vi muslimer får åka var vi vill i Israel, medan judar inte ens har rätt att besöka vissa platser i Jerusalem. Det här är ett bra exempel på muslimsk apartheid i Jerusalem, skriver den brittiske muslimen i sitt inlägg.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem