Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

– En dröm att få representera Israel

20-åriga Eden Golan kommer att representera Israel i Eurovision 2024. (Foto: Keshet)
Israel har bestämt vem som ska representera dem i Eurovision.

20-åriga Eden Golan från Tel Aviv kommer att representera Israel i årets Eurovision-tävling i Malmö i maj, skriver Times of Israel.

Golan valdes ut att vara Israels representant i sångtävlingen efter att hon gått till topp i det israeliska tv-programmet “Hakochav Haba”.

Under finalen i den israeliska tävlingen sjöng hon klassikern “I Don’t Want To Miss A Thing” från Aerosmith. 20-åringen tillägnade sången till gisslan som fortfarande hålls fångna på Gazaremsan. Hon framförde låten framför tomma stolar på scenen, som en påminnelse om de i fångenskap. 

– Jag vill stå framför hela Europa och lyfta fram vår nation. Jag är född i Israel och det är bara här som jag verkligen känner mig hemma. Det finns inget som gör mig mer exalterad än att representera vår nation i Eurovision i år, säger hon.

Flyttade tillbaka till Israel

Golan bodde sina första sex år i Israel innan familjen flyttade till Ryssland. För två år sedan återvände de till Israel igen. 20-åringen var favorit både hos domarpanelen i tv-programmet och hos tv-tittarna som röstade hemifrån. 

– Det är en dröm att få representera Israel, speciellt i år, när det är ännu viktigare. Jag vill visa hela världen vilka vi verkligen är och ta upp vårt land på scen i tre minuter för att visa våra känslor, våra styrkor och vårt folk – att vi är här, för alltid, tillsammans, säger sångerskan.

Vilken låt sjunger Golan?

Vilken låt hon ska sjunga i Eurovision avgörs nästa månad. Den israeliska Tv-kanalen Kan, som är ansvarig för Israels deltagande i tävlingen, säger att årets låt måste innehålla en del text på hebreiska “i ljuset av de svåra tiderna”.Golan blir inte den enda israelen på scen i Malmö. Luxemburg skickar israeliska Tali Golergant, som växte upp i landet, som sin representant.

På grund av kriget i Gaza har vissa länder motsatt sig Israels deltagande, men European Broadcasting Union (EBU), som anordnar Eurovision, har upprepade gånger betonat att Israel ska få tävla. 

Protesterna mot Israels deltagande har främst varit högljudda i länder som Norge, Island, Finland och Sverige. Bland annat har det förekommit uppmaningar om att dra sig ur tävlingen om Israel deltar, men än så länge har ingen dragit sig.

Deltagare dödades av Hamas

En av deltagarna som tävlade om att bli Israels bidrag till Eurovision var 26-årige Shaul Greenglick. Han fick så småningom utgå på grund av att han kallades till militärtjänst. 26-åringen dog i strid med Hamas den 26 december. 

Tre andra som hade provspelat för tävlingen, Shani Gabay, Benayahu Biton och Dor Avitan, dödades i massakern den 7 oktober.

Israel har vunnit fyra gånger

Israel har tävlat i Eurovision sedan 1973 och har vunnit fyra gånger. Första vinsten var 1978 med Yizhar Cohen och låten “A-Ba-Ni-Bi”. Ett år senare vann Gali Atari och Milk and Honey med låten “Hallelujah” innan Dana International kopierade bedriften 20 år senare med låten “Diva”. Israel vann senast 2018 med Netta Barzilai och låten “Toy”. 

PS: Eurovision är inte en europeisk sångtävling, utan en tävling mellan medlemmar i European Broadcasting Union (EBU). Israel är, tillsammans med flera andra länder i Asien och länder i Nordafrika, medlem i EBU.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem