Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Eurovision-arrangören kritiserar “kränkningar på nätet” mot artister på grund av israelisk medverkan

Israeliskan Nettan Barzilai vann Eurovision Song Contest i Lissabon 2018, varefter tävlingen hölls i Israel året därpå. (Foto vebuka.com)
Arrangörerna av Eurovision Song Contest motsätter sig "kränkningar på nätet, hatpropaganda eller trakasserier mot våra artister".

European Broadcasting Union (EBU), som arrangerar Eurovision Song Contest, går ut med ett uttalande där man fördömer de hot som riktats mot deltagarna i årets tävling med koppling till det pågående kriget i Gaza och beslutet att låta Israel tävla.

Jean Philip De Tender, EBU:s biträdande direktör, säger i ett uttalande att även om “vi förstår att människor kommer att vilja engagera sig i debatten och uttrycka sina djupt rotade åsikter” om konflikten, kan EBU inte acceptera “de riktade kampanjerna på sociala medier mot några av våra deltagande artister”.

Säkerheten förväntas vara hög inför tävlingen i Malmö nästa månad, eftersom EBU har mött månader av protester och bojkottkampanjer för att utesluta Israel från tävlingen. Den israeliske deltagaren Eden Golan, som kommer att sjunga “Hurricane” vid tävlingen, förväntas åtföljas av tung Shin Bet-säkerhet, och det nationella säkerhetsrådet har varnat israeler som deltar i evenemanget att inte visa sin identitet.

En del av deltagarna i årets tävling har mött kampanjer på nätet som uppmanat dem att hoppa av på grund av Israels inkludering. EBU har till och med lagt ut en fullständig FAQ (frågor och svar) som direkt tar upp Israels deltagande i år, skriver Times of Israel.

Musikartisten Eden Golan kommer att framföra låten "Hurricane" i Malmö. (Foto wikimedia)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem