Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Första offret för Gaza-raketerna är nu officer i IDF

Även med ett raketförsvar drabbas hem i staden Sderot ibland av raketer från Gazaremsan. Detta hem totalskadades efter en raketattack den 15 maj 2021. På grund av ett effektivt varningssystem och skyddsrum, skadas inte lika många fysiskt som tidigare. Förr fanns ingen varning innan raketerna exploderade. (Foto: Flash90)
Shila Naamat var bara ett år och åtta månader gammal när han fick allvarliga skador av en raket från Gazaremsan.

Shila Naamat var bara ett år och åtta månader gammal när en raket från Gazaremsan träffade hans hem i staden Sderot i södra Israel i mars 2002. Splitter från raketen träffade den då lilla pojken, som lekte på balkongen när projektilen slog ner. Han fördes till sjukhus med ”måttliga skador”.

Israeliska tidningar tryckte bilder på den lilla skadade pojken täckt av blod.Naamat var den första civila i Sderot som träffades av en raket från den palestinska enklaven. Sedan dess har över 25 000 raketer till avfyrats mot södra Israel. Sderot, som ligger nära Gaza, drabbas hårdast. Det tar bara sekunder från att en raket avfyras tills den landar i den här staden.

Men 2002 fanns det inte säkra områden och skyddsrum runt om i den bombade staden, som det är idag. Det fanns ingen missilvarning eller något missilförsvar. Medborgarna levde med ett konstant rakethot.

Varje Qassam-raket som avfyrades från Gazaremsan mot Sderot under de första åren fick ödesdigra och destruktiva konsekvenser. Invånarna i Sderot och andra lokalsamhällen nära gränsen till Gaza tvingades vänja sig vid en ny vardag – som tyvärr är en realitet även i dag.

Naamat fick ett stort sår på benet till följd av raketattacken. Han fick metall monterat på benet, vilket har följt honom hela livet. Trots skadorna bestämde han sig tidigt för att det inte skulle stoppa honom. Tvärtom, skadan gav honom till slut den nödvändiga drivkraften för att uppnå ett av sina mål – att bli officer i den israeliska försvarsstyrkan, skriver Yedioth Ahronot.

– Officersutbildningen betyder mycket för mig. Jag har lärt mig mycket om IDF (Israels försvarsstyrka), det israeliska samhället och naturligtvis säkerhetssystemet. Jag har fler ambitioner och kommer inte låta skadan stoppa mig. Jag vill nå en ledande position inom försvaret och i framtiden göra något inom den offentliga verksamheten, särskilt för de israeliska utkanterna, säger Naamat till tidningen.

(MIFF har inte tillåtelse att använda bilderna på Naamat, men klicka på Yedioth Ahronots länk ovan för att se bilderna på honom som barn och idag)

 – Jag och min kusin, som är officer i det israeliska flygvapnet, arbetar tillsammans med ungdomsrådet i Sderot för att öppna upp för unga från Sderot att få viktiga och ledande positioner i den israeliska försvarsmakten.

Naamat är snart klar med sin officersutbildning, men problem med en muskel i det brutna benet, gör att han måste genomgå ytterligare en operation. Efter operationen återgår han till militärtjänst igen.

– Jag hoppas kunna komma tillbaka snabbt efter operationen och påbörja min tid som befäl. Jag lyckades få bukt med skadorna när jag bara var ett litet barn, så jag kommer definitivt klara det den här gången också, säger han.

Israeli women watch the sunset over the Gaza Strip as seen for the Israeli city of Sderot, on March 26, 2019. Photo by Yonatan Sindel/Flash90

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem