Byggpalts i Gush Etzion. (Illustrationsfoto Al Masara Flickr.com)

Israel godkänner palestinska byggnationer i Area C

Israel godkände på måndagen cirka 1 300 palestinska hem på den ockuperade Västbanken (Judéen och Samarien). Detta sker några dagar efter att de godkänt planer på att bygga mer än 3 000 judiska hem.

Den israeliska regeringen minimera friktionen med USA – som är emot judiska hem i Judéen och Samarien (Västbanken) – och spänningar inom den styrande, breda koalition. Palestinierna vill ha fler bostäder på de 60% av Västbanken, som israelisk har beslutanderätt över enligt Osloavtalen, dvs Area C.

En israelisk tjänsteman bekräftade godkännandet av de palestinska bostäderna och sa att de godkände befintliga bostäder och gav tillstånd att bygga nya. Israel erövrade området i ett försvarskrig mot anfallande Jordanien 1967. Jordanien har sedan avsagt sig anspråket på Judéen och Samarien, men palestinierna vill att det ska utgöra deras framtida stat. Över 2,5 miljoner araber och nästan 500 000 judar bor idag i området. 

Israel ser på området som det judiska folkets bibliska och historiska hjärta. Premiärminister Naftali Bennett är en stark anhängare av att judar åter bosätter sig där, efter att etniskt ha rensats under de 19 år som Jordanien illegalt ockuperade Judéen och Samarien.  

En tvåstatslösning ses fortfarande internationellt som det enda realistiska sättet att lösa den flera decennier gamla konflikten. Israel och palestinierna har emellertid inte fört några reella förhandlingar på mer än ett decennium.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram