Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Walter Bingham – den 100-årige aktive journalisten som överlevde förintelsen

Walter Bingham - den hundraårige veteranjournalisten som överlevde Förintelsen. (Skärmdump)
Walter Bingham är världens äldsta arbetande journalist som flydde Nazi-tyskland 1939, slogs i den brittiska armén och gjorde aliyah vid 80 års ålder.

Walter föddes som Wolfgang Billig 1924 i Karlsruhe, Tyskland.Efter Kristallnatten 1939 flydde han från Tyskland genom Kindertransporten, som skickade nästan 10 000 ensamkommande barn, de flesta judar, från Tyskland, Österrike, Tjeckoslovakien, Polen och Danzig till Storbritannien. På så sätt överlevde han Förintelsen. 

Bingham tjänstgjorde i den brittiska armén och fick utmärkelser för att rädda soldater vid landstigningen i Normandie. Han arbetade senare som översättare, bland annat förhörde han den tidigare tyska utrikesministern Joachim von Ribbentrop.

Han skaffade sig en kandidatexamen i politik och filosofi och en doktorsexamen i politisk filosofi. Walter hade en lång karriär inom radion i Storbritannien och hade där sin egen radioshow i Storbritannien. Som skådespelare medverkade han i filmer, bland annat i Harry Potter-filmer, där han spelade trollkarl.

Aliyah vid 80 års ålder

Vid 80 års ålder, 2004, flyttade Walter till Israel, dvs gjorde Aliyah. Nu innehar han Guinness världsrekord som den äldsta talkshowvärden och även den äldsta verksamme journalisten i världen. 

I Israel presenterar han “Walter’s World” på Arutz Sheva och har radioshowen “The Walter Bingham File” på Israel News Talk Radio, där han kommenterar direkt från i Israel varje tisdag.

Walter lever således ett spännande liv och fyllde 100 år i sin hemstad Jerusalem den 5 januari i år. Han är en stolt far, farfar och farfarsfar och en bestående symbol för motståndskraft och överlevnad.

Förföljd som barn av nazisterna

“Förföljd som barn av nazisterna, blev han en dekorerad kämpe mot den tyska armén, immigrerade till Israel vid 80 års ålder och är fortfarande aktiv från sitt hem i Jerusalem,” noterade March of the Livings vice VD Revital Yakin Krakovsky. 

Walter har marscherat tillsammans på Förintelsens minnesdag i Polen i många år ochsäger att han “alltid känt en djup koppling till det judiska folket och vårt hemland.

Antisemitismens skrämmande uppkomst

“Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag vid 100 års ålder skulle vara ett vittne till den fruktansvärda pogromen mot judar som ägde rum den 7 oktober och antisemitismens skrämmande uppkomst sedan dess”, berättade Bingham på sin födelsedag.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem