Israels ultraortodoxa parti United Torah Judaism har lämnat den israeliska regeringen i protest mot ett nytt förslag om militärtjänstgöring för yeshiva-studenter. Striden sätter regeringens majoritet i fara. Kanske kommer även Shas att lämna regeringen.
Det israeliska regeringssamarbetet skakades under måndagen då det ultraortodoxa partiet United Torah Judaism (UTJ) tillkännagjorde att de lämnar premiärminister Benjamin Netanyahus koalition. Bakgrunden är missnöje med regeringens nya förslag om att reducera ultraortodoxa yeshiva-studenters undantag från att göra militärtjänst, något som länge varit en infekterad fråga i israelisk politik.
Missnöje med nytt värnpliktsförslag
Partiet Degel HaTorah, som utgör en av de två huvudfraktionerna i UTJ, bekräftade sitt beslut i ett officiellt uttalande. Där heter det att regeringen upprepade gånger har brutit sina löften om att säkra yeshiva-studenternas juridiska status, och att partiet därför inte längre kan sitta med i koalitionen. «I överensstämmelse med instruktionerna från vår andliga ledare, Rabbin Dov Lando, kommer representanterna från Degel HaTorah lämna regeringen och koalitionen omedelbart», står det i uttalandet, enligt Times of Israel.
Israels försvarsplikt gäller som huvudregel alla judiska medborgare, män som kvinnor, men i praktiken har tiotusentals ultraortodoxa män varit befriade i tiotals år för att kunna viga livet till religiösa studier. Denna befrielse har varit en ständig källa till strid i det israeliska samhället. Många israeler menar att det skapar en orättvis fördelning av bördan där de flesta riskerar livet i militären, medan andra undantas helt från tjänst.
Ökad press på försvaret i krigstid
Kritiker av det existerande systemet, bland dem också många som har nationalistiska ståndpunkter, pekar på att Israels säkerhetssituation kräver att alla grupper i samhället bidrar. Landet står mitt i en krävande militäroperation i Gaza, och försvaret har varslat om ett ökat behov av nya rekryter. Regeringen har därför försökt att finna lösningar som kan öka antalet som gör militärtjänst, samtidigt som man försöker att ta hänsyn till den ultraortodoxa befolkningens religiösa övertygelse.
Det nya lagförslaget från Netanyahu-regeringen har som mål att definiera tydligare vem som kan få befrielse, och av vilka anledningar. Även om förslaget fortsatt innebär vissa undantag för yeshiva-studenter, menar UTJ att det inte ger tillräckligt skydd för deras traditionella livsstil. Meir Porush, en av ledarna för UTJs Agudat Yisrael-fraktion, sade på måndagen att förslaget «inte tillfredsställer kraven från våra andliga ledare».
Skör koalition med knapp majoritet
Regeringen har nu bara 61 av 120 platser i Knesset, precis nog för att upprätthålla en majoritet, men situationen är skör. Om även andra ultraortodoxa partier följer UTJs exempel, kan regeringen falla. Partiet Shas, som också representerar en stor del av den ultraortodoxa befolkningen, har ännu inte tagit ställning till om de ska göra detsamma.
Bidrag till samhället och ekonomiska utmaningar
Bakom denna konflikt ligger en djupare samhällsutmaning som Israel länge har försökt att balansera. Å ena sidan är det avgörande för landets framtid att upprätthålla en stark försvarsvilja baserad på folklig mobilisering. Å andra sidan vill många respektera och bevara den religiösa livsstilen som har varit en viktig del av det judiska folkets identitet i århundraden. Denna spänning mellan säkerhet och tradition är inte lätt att lösa.
Utöver militärtjänsten reses ofta frågan om hur den ultraortodoxa delen av befolkningen bidrar till samhället på andra områden. Många av de som viger sitt liv till religiösa studier på heltid, deltar heller inte i det vanliga arbetslivet. Detta medför utmaningar för den israeliska ekonomin, då välfärden till stor del finansieras av skattebetalare som både arbetar och gör militärtjänst. Det är ett dilemma som har blivit allt tydligare eftersom den ultraortodoxa befolkningen växer.
Vad händer nu?
Premiärminister Netanyahu har hittills inte gett någon offentlig kommentar till UTJs beslut, men källor inom regeringen säger att det pågår samtal för att försöka finna en väg vidare. Enligt israeliska medier har koalitionen nu 48 timmar på sig att övertala UTJ till att komma tillbaka innan deras beslut får formell verkan.
Israel står därmed inför en ny politisk utmaning, där säkerhet, samhällsansvar och religiös frihet ska vägas mot varandra. Hur denna balans ska se ut i praktiken, kommer att vara avgörande för både regeringens framtid och för landets inre sammanhållning.
Uppdatering: Shas överväger att följa UTJ ut ur regeringen
15 juli 2025, kl. 14:10 – Enligt nya rapporter i Times of Israel överväger nu också det ultraortodoxa Shas-partiet att lämna Netanyahus regeringskoalition. Källor i partiet säger att Shas’ rådgivande Torah-råd ska mötas de närmaste dagarna för att fatta ett beslut.
En rådgivare till United Torah Judaism säger till Times of Israel att Shas planerar att fatta ett beslut «i morgon eller övermorgon, före sabbaten». Om Shas följer UTJs exempel, kommer Netanyahus koalition att mista sin knappa majoritet och regeringens framtid blir ännu mer osäker.