Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Polisen misslyckades totalt när stenkastare attackerade MIFF:s demonstration i Stavanger

Från MIFF Stavangers firande den 14 maj 2024. (Foto: Privat)
MIFF Stavanger arrangerade en demonstration till stöd för Israel på tisdagskvällen, på 76-årsdagen av återupprättandet av den judiska staten i landet Israel. Polisen misslyckades med att ge deltagarna säkerhet.

Många hundra Israelvänner hade dykt upp i Byparken i Norges tredje största stad Stavanger på tisdagskvällen. Men när evenemanget skulle börja klockan 18.00 stod flera hundra antiisraeliska aktivister och ropade aggressiva slagord nära scenen. Trots att MIFF Stavanger hade meddelat polisen flera gånger om demonstrationen i förväg, och polisen hade lovat att de skulle vara på plats, syntes inga poliser till.

– Vi väntade på att få starta demonstrationen och först efter 20 minuter kom två poliser, säger Bjarne Bjelland för MIFF Stavanger. Han har själv en bakgrund som polis och är mycket kritisk till polisens insatser.

MIFF Stavanger hade bra högtalare, så när firandet drog igång fick deltagarna höra tal av lokala politiker och sånger av artisten Kjell Elvis.

Polisen lyckades inte driva tillbaka motdemonstranterna och skapa avstånd mellan de två grupperna, även om ytterligare ett par poliser så småningom anlände. Vid ett tillfälle började motdemonstranterna med våldsamma attacker.

Våldsam stenkastningsattack

– Efter ett ögonblick såg jag en man med fotoutrustning som blödde kraftigt från huvudet, säger Bjelland. Mannen som skadades är fotograf för Stavanger Aftenblad. Flera av MIFF-medlemmarna som deltog i demonstrationen skadades också av stenkastningen. En pensionerad polischef, Tor Erik Riska Thorsen, visar fram stenarna som träffade honom och skadade vristen för tidningen Dagen.

Reidun Kristoffersen träffades också:

– Tänk dig att kasta sten på mig. En 76-årig gammelmormor, säger hon till Dagen.

– Det hade kunnat undvikas med större polisstyrkor, tillägger Riska Thorsen. Journalisten Alice Tegle på Dagen rapporterar att stenar kom susande när hon pratade med de intervjuade.

Bara tur att ingen skadades allvarligt

– Det är bara tur att det inte blev några allvarliga skador på människor under minneshögtiden. Att tillåta demonstranter att stå nära den här typen av demonstrationer visar att polisen inte hade någon kontroll över situationen. Inga extra poliser hade kallats in för denna demonstration. I förväg sa polisen till mig och media att de hade kontroll och skulle vara där. Många av deltagarna var chockade av händelsen och hade många frågor och reflektioner kring vad de upplevt denna dag, säger Bjarne Bjelland.

Stavanger Aftenblad rapporterade om minneshögtiden, utan att nämna stenkastningen och utan att den egna fotografen skadades.

– Det var lite spänd stämning, men på det stora hela var det kontroll, säger insatschefen i Sydvästra polisdistriktet, Vigleik Fossåskaret, till Aftenbladet.

Ingen kontroll

Rolf Myrland, ordförande för MIFF Stavanger, reagerar på detta uttalande.

– Det fanns ingen kontroll, en laglig samling stördes allvarligt, flera av våra medarbetare skadades i ett våldsamt attentat, polisen misslyckades och uttalandet vittnar om ett allvarligt bortseende av ansvar från polisens sida, säger Myrland.

Tar inte av sig Davidsstjärnan förrän kriget är över

Kristin Lode (Fremskrittspartiet) var en av politikerna som talade i Byparken. Hon sa att hon har burit en Davidsstjärna sedan den 7 oktober.

“Jag bär den här för alla som inte vågar bära den själva. Och jag kommer inte att ta av mig den förrän kriget är över, säger hon. Hör hela Kristin Lodes tal här.

Efter uppropen i Byparken fortsatte MIFF Stavanger sitt evenemang i sitt permanenta mötesrum. Lokalföreningen uppskattar att upp till 400 personer deltog i firandet, och 150 personer fortsatte att delta i piazzafesten och sjöng och talade.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem