Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Vänsterradikala Klassekampens bevakning av MIFF:s Nordic Israel Congress

Klassekampen är en vänsterradikal norsk dagstidning som grundades av ett kommunistparti. Den rekordstora Nordic Israel Congress i Oslo 10 till 12 maj följdes av tidningens journalist.
Sanningen är stridens kärna för deltagarna på konferensen, enligt Klassekampens journalist.

Här följer ett utdrag ur Klassekampens artikel:

Shalom! Conrad Myrland låter blicken glida över konferenslokalen. Som VD för Med Israel för Fred (MIFF) hälsar han välkommen med ordet fred på hebreiska. Mottagarna är de gråhåriga som fyller de flesta stolarna. Men här och där sitter det några bänkrader med det yngre gardet av MIFF-medlemmar.

-Är det många som är här för första gången? frågar Myrland.

Ungefär hälften räcker upp en hand i vädret.

-Det är många nya medlemmar! ropar Myrland entusiastiskt i mikrofonen till rungande applåder.

“Detta är en nordisk rörelse”

-Detta är en nordisk rörelse, därför har vi detta namnet. Vi är en ljusglimt, säger Myrland och önskar välkommen till Nordic Israel Congress.

Tidigare hette den Israelkonferensen, men Myrlands och MIFF:s ambitioner har ökat. De skall nu bygga MIFF i hela Norden. En roll-up med namnet på konferensen pryds med flaggorna från Norge, Island, Danmark och Sverige.

Myrland ler från öra till öra. Konferensen är den största han någonsin har upplevd i Norge. 300 är anmälda och salen är överfull. Det finns knappt stolar till alla.

“Det finns knappt stolar till alla”

Nordic Israel Congress arrangeras mitt under en ökningsrusning. Medlemsantalet för MIFF i både Norge och i Norden har ökat det sista året, och det i takt med att de riktar allt hårdare attacker mot medierna, hela FN-systemet, den internationella brottsmålsdomstolen (ICC), den norska regeringen och inte minst alla Palestinaanhängare. Alla har fel. De stödjer terror och isolerar och stigmatiserar Israel, anser MIFF.

“tillväxt i medlemsantalet på 25%”

Sista året har MIFF Norge haft en tillväxt i medlemsantalet på 25%, det är nästan 3 000 medlemmar. Det samma har skett i resten av Norden, även om organisationerna där fortfarande är små. MIFF Norge är helt klart störst med knappt 14 000 medlemmar.

Ledaren för organisationen i Danmark, Rika Greenberger, är på konferensen. Hennes ultimata dröm är att alla danskar anmäler sig som medlemmar i MIFF, berättar hon. De har en liten bit kvar. Än så länge räknar de 1 226 medlemmar, men var och en är ”stjärnor på himmeln”, säger Greenberger.

“alla möjligheter för att växa i Sverige”

I Sverige är medlemstalet 462. Kanske inte så många, men ändå en fördubbling på ett år. Och Ulf Cahn, den nya kommunikationsstrategen för MIFF Sverige, har ambitioner.

-Det finns alla möjligheter för att växa i Sverige, säger Cahn i en paus.

Cahn är judisk och israelisk medborgare. Han är nöjd över det han kallar den mest Israel-positiva regering på lång tid.

-Den svenska regeringen säger att Israel har rätt att försvara sig, och de drog bort stödet till UNRWA (FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar) och till Röda halvmånen. Så politiskt är det bättre i Sverige än i Norge, men när det kommer till mediebilden, är SVT och Sveriges Radio lika illa som NRK. Man säger till exempel att Israel krigar i Gaza, men man säger inte mot vem, menar Cahn.

“ett perspektiv som inte kommer fram i media”

Ett svenskt par i Cahns resesällskap nickar bekräftande när han pratar. Det är pastorn Per-Åke Eliasson och hustrun Hedvig Eliasson från Pingstkyrkan Kristet Center i Örebro.

-MIFF representerar ett perspektiv som inte kommer fram i media, säger pastor Eliasson.

Församlingen som han driver har hjälparbete i Israel. Och engagemanget är religiöst förankrat. De tror att det judiska folket har en central plats i Guds frälsningsplan. Det är därför deras kall att stödja Guds profetia om judarna och Israel. MIFF är livsåskådningsneutralt, men pastorn och hustrun överväger att anmäla sig som medlemmar ändå.

-Vi har tron på att Cahn får till något bra i Sverige, säger de två.

Om han gör det, så har han två nya medlemmar, säger de till en leende Cahn.

MIFF Sveriges nya informationschef Ulf Cahn. (Foto Joachim Åhlén)

“Israel är förrätten, väst är huvudrätten”

Inne i konferenslokalen har tidigare talskrivaren för Israels FN-ambassadör, kanadensiska Aviva Klompas, intagit podiet.

-FN skapades som en demokratisk institution med 51 medlemmar, men så kom vågen av avkolonialisering. En rad nya stater fick självständighet, många av dem är inte demokratiska, men de blir medlemmar i FN, förklarar Klompas.

-Demokratiska länder får stryk i FN. De flesta av FN:s medlemmar kan inte en gång peka på Israel på kartan, men röstar ändå emot Israel vad det än gäller, säger Klompas.

-Israel är förrätten. Väst är huvudrätten. Hur kan vi stoppa deras martyrmarsch? Om vi inte har modet att stå upp mot dem, så kan ingen stå upp mot dem.

“Jag vill inte ha 7 oktober här”

-Vi håller på att förlora intresset för Rysslands krig mot Ukraina, Kina kommer att ta Taiwan, Iran har redan destabiliserat Irak, Syrien, Libanon och Jemen. Detta är inte hypotetiska deltagare i ondskans axel, detta är länder som alla har ett egenintresse, och de har något gemensamt. De testar västs gränser för att se hur långt de kan gå.

”Har inte Väst något ansvar för destabiliseringen av länder i Mellanöstern?”

-Radikal islamism är på frammarsch på alla fronter jag har nämnt. Frågan är: Vill du kämpa där eller här?

”Vad vill du?”

-Jag vill inte ha 7 oktober här. Du ser vad som sker i Malmö. Demonstranterna skriker mot en 20-årig flicka, en sångerska, inte en soldat eller en del av Israels krigskabinett, säger Klompas och hänvisar till de stora protesterna mot årets Eurovision-final och Israelartist i Sverige.

-Kan du föreställa dig vad de skulle ha gjort med henne om de hade fått tag i henne? När detta sker i Europa, när säger du att nu räcker det?

”I ditt föredrag sa du att studentdemonstrationerna för Palestina som vi har sett de sista veckorna, accepterar mord, tortyr och våldtäkt. Du kallar dem Hamas nyttiga idioter.”

-Ja, de sänder en signal om att vi godtar terrorism och då slipper Hamas att förhandla.

“Hamas nyttiga idioter”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem