Ja, det tog fem månader innan Granskningsnämnden fattade sitt beslut. Men det är viktigt att vi är uppmärksamma på vad som sprids inte minst i public service och anmäler när det är berättigat, för att få en förändring framöver.
Påstod att UNRWA inte funnit belägg för deltagande i massakrer
I inslaget i Aktuellt den 22 april kl 21.00 påstods att den av FN beställda och oberoende utredningen angående UNRWA nu kommit med sina slutsatser och “inte hittat några belägg för anklagelserna.” Man syftar då på Israels anklagelser om att UNRWA-medarbetare deltog i massakrerna den 7 oktober. Men det var inte utredningens uppdrag att granska Israels uppgifter.
Utredningen som det refererades till leddes av Catherine Colonna, tidigare fransk utrikesminister. Uppdraget var att granska hur UNRWA fungerar utifrån sitt mandat. Catherine Colonna var under sin pressträff på måndagen den 22 april 2024, innan hon gick in på själva granskningsrapporten, noggrann att påpeka att den utredning hon lett inte berör Israels anklagelser om att UNRWA-medarbetare deltog i attacken den 7 oktober.
Anklagelser mot UNRWA-personalen utreddes ej
“Jag vill vara mycket tydlig på den här punkten; dessa anklagelser utreds av OIOS, FN:s kontor för interna tillsynstjänster, det är ett separat uppdrag och ligger inte inom vårt mandat”, förtydligade hon. Det står också i rapporten, att granskningsgruppen inte haft till uppgift att utreda anklagelser om brott mot UNRWAs regelverk.
MIFF:s medlem anmälde inslaget till Granskningsnämnden och menade att det bröt mot SVT:s sändningstillstånd och dess krav på opartiskhet och saklighet.
Granskningsnämnden fällde inslaget, det stred mot kravet på saklighet. Däremot friade man från anmälan om opartiskhet, vilket ju verkar märkligt.
SVT ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut, vilket innebär att de kommer att läsa upp beslutet i samband med någon Aktuellt-sändning framöver.