Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

UNRWA:s granskningsgrupp är inte oberoende, utan utformad för att rentvätta

Catherine Colonna leder UNRWA:s utredningsgrupp – en grupp som verkar vara utformad för att dölja, snarare än avslöja, terroristernas kopplingar till organisationen. (Foto: Manuel Elias, UN Photo)
Svenska Raul Wallenberg-institutet är medlem i FN:s "oberoende utredningsgrupp" inom UNRWA. En rapport visar att gruppen är långt ifrån oberoende.

Den 5 februari meddelade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att en “oberoende granskningsgrupp” skulle inrättas. Syftet med gruppen är att ta reda på om FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingars ättlingar (UNRWA) “gör allt som står i dess makt för att säkerställa neutralitet och för att svara på anklagelser om allvarliga kränkningar när de begås”.

Detta steg kom kort efter att 18 länder stoppat överföringar till UNRWA eftersom det avslöjats att UNRWA-personal deltog i massakern den 7 oktober och att en större andel av de anställda har kopplingar till Hamas och Islamiska Jihad. Medan Sverige pausade utbetalningarna, fortsatte Norge betala.

Ordförande för FN:s utredningsgrupp är Catherine Colonna, som nyligen avgått som fransk utrikesminister. Hon har sällskap av tre skandinaviska forskningsinstitutioner: Raoul Wallenberg Institute från Sverige, Chr. Michelsen Institute (CMI) från Norge och Danish Institute for Human Rights. De förväntas publicera sin rapport den 20 april.

Tre partiska skandinaviska utredare

En ny rapport från UN Watch visar att utredningsgruppen inte på något sätt är objektiv och oberoende. Colonna och de tre instituten och deras personal har upprepade gånger publicerat innehåll och gillat innehåll på sociala medier, som visar att de är partiska mot UNRWA och fientliga mot staten Israel.

UNRWA:s talesman Chris Gunness har i ett ärligt ögonblick erkänt syftet med utredningen.

– Jag hoppas att den externa rapporten (…) kommer att ge givarländerna bättre täckning, om det är vad de behöver för sina inrikespolitiska förhållanden, för att återuppta biståndet till UNRWA, sa han i mars.

”vad de behöver för sina inrikespolitiska förhållanden”

Syftet med utredningen är inte att avslöja fakta, och att få UNRWA att städa upp från judehat och jihad i sina skolor. Målet är inte att göra en grundlig granskning så att alla terroristsympatisörer tas bort från lönelistan. Syftet är att rapporten ska “återuppbygga förtroendet” för hur UNRWA arbetar, har Colonna själv sagt.

“återuppbygga förtroendet”

Som Frankrikes utrikesminister från maj 2022 till januari 2024 har Colonna gjort Frankrike till den fjärde största givaren till UNRWA. Så sent som den 13 januari 2024 skrev hon att UNRWA:s arbete är “mer användbart än någonsin”.

De norska, danska och svenska instituten har också visat sig vara en hejarklack för UNRWA – inte oberoende utredare. Så här skriver UN Watch om svenska Raul Wallenberg-institutet (RWI):

RWI utmålar Israel som unikt ondskefullt

De ledande medarbetarna och styrelsemedlemmarna i Raoul Wallenberg-institutet (RWI) har rutinmässigt utmålat Israel som unikt ondskefullt.

För åtta år sedan, 2016, anklagade RWI:s VD Peter Lundberg Israel för “apartheid”.

RWI:s VD Peter Lundberg

Nedan följer andra inlägg som godkänts på Peter Lundbergs X-konto, bland annat när han var en svensk regeringstjänsteman innan han gick med i RWI. Närmare bestämt klickade Lundberg på “gilla” på flera pro-UNRWA-inlägg under kriget mellan Hamas och Israel, bland annat:

  • Jan Egeland’s post som attackera kritiker av UNRWA som “avskyvärda”: En enad mänsklighet måste stå med, finansiera och försvara UNRWA. De gör mer för civilbefolkningen i Gaza än för oss andra tillsammans.  De extremistiska politiska attackerna mot dem är avskyvärda. Mer än 100 av deras biståndsarbetare har dödats.
  • OCHA chefen Martin Griffith’s tweet som förespråkade stöd för UNRWA, stödde kritik av Schweiz omröstning om att avfinansiera UNRWA: Vad @UNRWA behöver just nu är mer stöd, inte mindre.

RWI styrelseledamot Anne Ramberg

RWI styrelseledamot Anne Ramberg har anklagat Israel för att begå “ett pågående folkmord i Gaza”. Hon gillade också flera pro-UNRWA-inlägg, bland annat:

  • Isabella Lovin’s post som försvarade UNRWA-finansieringen: ”Det kommer att få katastrofala konsekvenser för Gazas 2,2 miljoner invånare om medel stoppas till @UNRWA. Alla vet att ingen annan enhet har kapacitet att ersätta detta stöd, hela det humanitära systemet i Gaza kommer att kollapsa. Snälla, yssna på @UNReliefChief!”
  • Malin Björk’s post som försvarade UNRWA-finansieringen: ”Det är förödande att stoppa stödet till #UNRWA. Till och med ledamöter från den liberala gruppen i EU-parlamentet förstår detta. Varför förstår inte de svenska liberalerna det? Bra initiativ av @samiraraf.”
  • Ramberg har även skrivit att Israel’s Israels behandling av palestinierna “är liktydigt med apartheid” och anklagat Israel för etnisk rensning.

Raul Wallenberg-institutets hemsida

RWI har på sin websida  en lång intervju med Richard Falk, efter att han fördömts för antisemitism av tre av Storbritanniens premiärministrar för antisemitism och anklagelser mot Israel om “apartheid”.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

 

 1. Bli medlem (från 4 NOK per vecka)
 2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
 3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
 4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Ett israeliskt flygplan har återvänt till sin bas efter att ha hjälpt till att stoppa Irans drönar- och raketattacker mot Israel den 14 april 2024. (Foto: IDF)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem