Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

-Många som reser till Israel för första gången tror att de ska till en krigszon

Journalisten och författaren Matti Friedman var huvudtalare vid MIFF:s Israelkonferens 2023 på Fornebu. (Foto MIFF)
Matti Friedman arbetade i åratal för världens största mediehus. Från insidan fick han uppleva hur de medvetet döljer positiva nyheter från Israel.

Huvudtalare på årets Israelkonferens var journalisten och författaren Matti Friedman. Han arbetade i flera år för stora medieföretag som The New York Times, The Atlantic, Tablet, Smithsonian och flera andra. Han arbetade också för världens största nyhetsbyrå Associated Press (AP) i Israel. Där fick han uppleva medias orättvisa bevakning av Israel från insidan.

– Många av er har varit i Israel och ni har sett att verkligheten inte är som den presenteras i media, förklarade Friedman inledningsvis.

Orättvis mediabevakning

Strax efter Gazakriget 2014 skrev Friedman en banbrytande artikel som avslöjade internationella mediers orättvisa bevakning av Israel. Där pekade han på många av samma saker som MIFF har kritiserat nordisk media för, bland annat hur konflikter där Israel är inblandat får en enorm överbevakning.

– Vi hade 40 heltidsanställda som bevakade konflikten. För AP var Israel den viktigaste internationella frågan utanför USA, sa han.

Proportionslös negativ överbevakning

Friedman påpekade bland annat att AP hade fler anställda i Israel, som har drygt nio miljoner invånare, än världens två folkrikaste länder – Kina och Indien. Faktum är att AP hade fler anställda i Israel än alla 50 länder söder om Sahara i Afrika – tillsammans. Och samtidigt som allt negativt blåstes upp proportionslöst, doldes alla positiva saker och nyheter.

– Många som reser till Israel är oroliga för att de reser till en krigszon. Det beror på att varje mindre våldsincident får enorm bevakning. När du reser till Jerusalem är staden inte precis som den skildras i media.

15 gånger mer dödligt våld i Indianapolis

Friedman påpekade att under 2022 dödades 14 personer i Jerusalem av våld, vilket inkluderar både terrorism och brottslighet. Som jämförelse, i Indianapolis, en amerikansk stad lika stor som Jerusalem, skedde 212 mord förra året.

– Ändå är det ingen som pratar om att det är krig i Indianapolis. Även om man räknar alla dödsfall i samband med konflikten förra året, så var det fortfarande färre dödsfall än vad det var i Indianapolis. I vad som är den mest bevakade konflikten i världen är det färre dödsfall än det är i en amerikansk stad, förklarade journalisten.

Medias förenklade berättelse

Han påpekade att journalistik ofta handlar om att skapa en berättelse om det goda och det onda. För media är det ofta lättast att framställa Israel, som den starkaste parten, som skurken och palestinierna som offret.

– Många ser inte helheten i konflikten. De zoomar in och ser bara Israel med en stark militär och palestinierna som svaga. Men man måste zooma ut och se hela den muslimska världen som omger den lilla judiska staten. Det är först när du ser hela grannskapet som Israel befinner sig i, som du förstår Israel och dess regionala komplexitet.

Här kan du se hela Friedmans föreläsning om den falska mediabilden:

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem