En palestinsk journalist bevakar oroligheter mellan israeliska soldater och palestinska demonstranter nära Betlehem 2019. (Foto: Flash90)

Palestinska journalister meddelar: – Vår lojalitet ligger hos martyrerna

Lojalitet mot den palestinska saken går före deras professionella plikt som journalister.

Det palestinska journalistförbundet har meddelat att palestinska journalisters “högsta prioritet” är “lojalitet till alla martyrer” – med andra ord, mot de många terrorister som har dödats när de attackerade Israel, skriver den israeliska organisationen Palestinian Media Watch.

– Idag sänder vi [det palestinska journalistförbundet] ett budskap om att palestinska journalisters högsta prioritet är lojalitet mot martyrerna, lojalitet mot vårt folks rättvisa kamp, ​​säger den palestinske journalisten Muhammad Al-Baz.

Palestinska myndighetens officiella TV-kanal 23 maj 2023

Hans lojalitetsförklaring till terrorister – snarare än grundläggande journalistiska värderingar som objektivitet – påminner om ett uttalande av den palestinske mediechefen Ahmad Assaf. I ett möte med palestinska journalister gjorde han detta uttalande på uppdrag av den palestinska myndigheten och den palestinska presidenten Mahmoud Abbas:

– I vår ärade presidents ögon är ni hemlandets soldater, som försvarar det palestinska narrativet mot det sionistiska narrativet.

Palestinska myndighetens tidning Al-Hayat Al-Jadida 30 januari 2023

Ett liknande uttalande kom också från en programledare på den palestinska myndighetens officiella TV-kanal den 6 januari 2023, där det påstods att palestinska journalister är brickor lojala mot den palestinska saken snarare än deras “professionella plikt” som journalister:

Alaa Sharbati, son till den fängslade terroristen Ayman Sharbati:

God morgon. Tack så mycket för att jag fick komma.

Programledaren: 

Nej, det är vår plikt.

Alaa Sharbati: 

Ni är hemlandets tv-kanal, som vi är stolta över.

Programledaren: 

Vår nationella plikt går före vår professionella [plikt].

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram