Klicka här för att bli medlem i MIFF nu – hjälp oss att nå 1.500 medlemmar i Sverige.

Visste journalister om 7 oktober-massakern på förhand?

Foreign and Israeli journalists stand on a hill overlooking the Gaza Strip in the city of Sderot, southern Israel, October 19, 2023. Photo by Nati Shohat/Flash90
Organisationen HonestReporting anser att journalister som närvarade under terrorangreppet reser stora etiska frågor.

Organisationen HonestReporting publicerade onsdag 8 november en rapport som visar att journalister och fotografer från flera ledande nyhetskanaler, som New York Times, Associated Press, Reuters och CNN, följde med Hamas-terroristerna i Israel under massakrerna den 7 oktober.

HonestReporting, som jobbar med att avslöja anti-israelisk bevakning i utländska medier, menar att närvarande journalister i samband med terrorangrepp reser flera tungt vägande etiska frågor.

Visste journalisterna om attacken?

Det ställer bland annat frågor om journalisterna på förhand visste om planen om att angripa Israel, eftersom de var på stället så snabbt. Angreppet på Israel startade vid 06-tiden på morgonen lördag 7 oktober.

Var journalisterna en del av attacken?

”Var det bara en slump att ´journalister´ dök upp vid gränsen tidigt på morgonen utan någon föregående koordinering med terroristerna? Eller var de en del av planen?”, frågar HonestReporting i rapporten.

Varför tillät Hamas journalisternas närvaro?

Tillät Hamas journalisten att vara där? Hade de fått tillåtelse att korsa gränsen till Israel tillsammans med terroristerna? Hade journalisterna informerat sina redaktörer om att de följde med terroristerna, som genomförde massakrer mot Israel?

Det är frågor som HonestReporting anser måste besvaras. 

De påpekar också att journalisterna har varit olagligen inne i Israel genom att korsa gränsen och undrar om redaktörerna var informerade och godkänt detta.

Fotograferna tog närbilder på lynchning

Enligt deras undersökningar har fotograferna på nära håll dokumenterad kidnappning av civila och soldater, de fotograferade angreppen på en stridsvagn och lynchningen av en israelsk soldat. De tog bilder medan terroristerna attackerade kibbutzer.

CNN-journalist utan PRESS-skylt

En frilansjournalist för CNN skickade direktvideo av en brännande stridsvagn inne i Israel och följde med terroristen tillbaka till Gaza. 

På videon har journalisten, som både arbetar för CNN och AP, inget på sig som kan identifiera honom journalist. Tidigare har samme journalist tagit en selfie med Hamas-ledaren Yahya Sinwar, själva arkitekten bakom 7 oktober-massakrerna. På selfien ger Hamas-ledaren journalisten en kyss på kinden.

 

AP och Reuters säger sig vara ovetande

Den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press avvisar att de hade någon förhandskunskap om angreppet 7 oktober. 

– AP:s roll är att dokumentera nyheter och bilder från händelser världen över, även om de är grymma och involverar offer, säger de i ett uttalande.

Medverkan i brott?

Även nyhetsbyrån Reuters säger att de inte hade förhandsinformation om angreppet. Den israelske pressklubben anser att det är viktigt att få avslöjat om journalister på förhand kände till Hamas angreppsplaner.

– Om representanter för nyhetsbyråer och stora medier på förhand visste om de planerade massakrerna, så är vi oroliga för att de kan ha gjort sig skyldiga till medverkan till ett brott eller i att inte ha förhindrat mord att begås, säger Jerusalem Press Club. 

De anser att det måste ske en noggrann undersökning för att få klarhet i om journalister skulle kunna ha bidragit till att rädda människoliv, men avstod från det för att få de mest grymma bilderna. 

Premiärministerns kontor säger i ett uttalande att de ser allvarligt på att journalister gick sida vid sida med Hamas-terrorister under massakrerna.

Tystnad från  SJF och PK

MIFF Sverige har skickat ett önskemål om ett uttalande eller kommentar med anledning av de alarmerande uppgifterna till Svenska Journalistförbundet och Publicistklubben som inte har svarat.

JMG : ställer allt på sin spets

MIFF har också ställ frågan till prefekt Marie Grusell på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation i Göteborg (JMG) hur hon ser på uppgifterna. 

”Att skildra en händelse som sker på plats och i realtid utan garantier för din eller andras säkerhet är en avsevärt stor säkerhetsrisk. Så å ena sidan är det viktigt att denna typ av händelse skildras, å andra sidan det kan vara ett dödsuppdrag. Viktigt att rapportering sker, men än viktigare att hjälpa o stödja journalisterna på plats och när de kommer hem.”

Hur ser du på uppgifterna om att arbeta i krigszon utan Press-väst? 

”Jag ser detta som mycket allvarligt och att det försvårar journalisternas arbete men också utsätter dom för risker som inte går att beskriva i ord.” 

”Att följa med och dokumentera ett massmord är att ställa allt på sin spets.
Gör du det inte så får världen kanske inte reda på att det har skett.  Och om du gör det – vilken sida vinner på det?”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem