Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Avtal mellan Israel och Saudiarabien ett paradigmskifte

Är den saudiarabiska kronprinsen Mohammed bin Salman och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på väg mot ett fredligt Mellanöstern?
Det händer mycket bakom kulisserna nu mellan Israel, Saudiarabien och USA. Är ett fredsskapande paradigmskifte på gång?

I september 2023 skrevs diplomatisk historia, när en israelisk delegation på lägre nivå deltog i en FN-konferens om världsarv i Saudiarabien. Och nu händer allt mycket snabbt.

Israeliska ministrar besöker Saudiarabien

Som ett tecken på värmande band mellan den judiska staten och Saudiarabien blev kommunikationsminister Shlomo Karhi den andra israeliska ministern någonsin att besöka Riyadh idag.  Han skulle delta i världspostförbundets konferens UPU. 

Saudiarabiens transportminister Saleh bin Nasser Al-Jasser menade att genom att vara värd för konferensen betonade Saudiarabien “åtagande att stärka samarbetet mellan medlemsländerna”, vilket skulle kunna ses som en signal att stärka banden till Israel. 

Och i förra veckan var turistminister Haim Katz i Saudiarabiens huvudstad Riyadh för att delta i en konferens med FN:s världsturismorganisation (UNWTO).

Projektplaner för Mellanöstern

Israels energiminister Israel Katz lade redan 2018 fram idén om ett järnvägsprojekt som skulle länka samman Israel och Gulfstaterna. Premiärminister Benjamin Netanyahu har i år talat om att koppla samman Israels järnväg med en större regional transportväg. Därefter presenterade USA en plan för en energikorridor som skulle länka ihop Indien med Europa genom Israel, Jordanien, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

USA:s roll i närmandena

USA:s president Joe Biden intervjuas utanför Vita huset 4 januari 2023. (Foto: Flash90)

Israeliska säkerhetsrådets rådgivare Tzachi Hanegbi sa nyligen att USA för första gången överväger en sådan pakt, som man inte har undertecknat med något annat land sedan 1960. 

“Detta är mycket viktigt för saudierna,” sa Hanegbi. “Det stora dramat här är att USA tar på sig att skydda Saudiarabien mot Iran“, särskilt sedan iranska drönare attackerade dess oljefält 2019.

Saudisk kärnkraft

Riyadh vill också ha ett civilt kärnkraftsprogram som inkluderar anrikning av uran, sade Hanegbi, samtidigt som han avfärdade faran med att Saudiarabien skulle producera kärnvapen. Denna överenskommelse kommer inte att skada den israeliska säkerheten, Jerusalem och Washington är eniga om skyddet mot ett saudiskt kärnvapenprogram, sade Hanegbi.

Täta kontakter mellan USA och Israel

Premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Joe Biden diskuterade en saudisk överenskommelse som också skulle kunna innefatta en amerikansk-israelisk säkerhetspakt, när de träffades i New York förra månaden. 

Netanyahu höll därefter ett säkerhetssamråd med försvarsminister Yoav Gallant på söndagen med fokus på Iran, efter att Gallant accepterat en inbjudan från USA:s försvarsminister Lloyd Austin att besöka Washington i oktober.

De två kommer att diskutera sätt att stärka säkerhetsbanden mellan Israel och USA, och de politiska möjligheterna i Mellanöstern.

Palestiniernas krav i andra hand

Den saudiarabiska kronprinsen Mohammed bin Salman er en av dem som vill normalisera förhållandet till Israel. (Foto: Flickr)

Regionala källor säger att Saudiarabien kommer att fortsätta med att normalisera förbindelserna med Israel oavsett om palestinierna opponerar sig.

Saudiarabien kommer inte att stoppa ett fredsavtal, även om Israel inte erbjuder stora eftergifter till palestinierna i deras försök att bli en stat, sa tre insatta regionala källor till Jerusalem Post.

Mindre israeliska eftergifter till palestinierna kommer inte att ge dem en stat. I likhet med andra arabisk-israeliska avtal tidigare, kommer det palestinska kravet på en självständig stat i andra hand.

“Normaliseringen kommer att ske mellan Israel och Saudiarabien. Om palestinierna motsätter sig det kommer kungariket att fortsätta på sin väg”, sade en av de regionala källorna. “Saudiarabien stöder en fredsplan för palestinierna, men den här gången ville man ha något för Saudiarabien, inte bara för palestinierna.”

Israeliska hinder

Premiärminister Benjamin Netanyahu ser möjligheten till en “historisk” fred med Saudiarabien, islams hjärta. Men han måste få gehör från de partier i hans högerkoalition som avvisar alla eftergifter till palestinierna.

Eftergifter till palestinierna

Den saudiarabiska kronprinsen Mohammed bin Salman (MBS) sa i en Fox News-intervju nyligen att kungariket rörde sig allt närmare en normalisering med Israel. Han nämnde inget om en palestinsk stat.

Troligen insisterar dock MBS på några eftergifter från Israel, för att visa att han inte övergivit palestinierna.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har sagt att varje uppgörelse måste erkänna den palestinska rätten till en stat inom 1967 års gränser, inklusive östra Jerusalem, och måste stoppa nya israeliska bosättningar. Men det verkar nu osannolikt att dessa frågor kommer att hindra ett fredsavtal mellan Israel och Saudiarabien.

MBS tröttnat på palestinierna

I ett möte med judiska ledare i USA ska den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman ha tuktat den palestinska ledningen för att ha avvisat alla möjligheter till fred med Israel i decennier. Salman sa att palestinierna antingen måste acceptera ett fredsförslag eller så måste de “tiga”. 

– I 40 år har den palestinska ledningen avvisat varje möjlighet till fred genom att avvisa alla erbjudanden de har fått, ska Salman ha sagt i mötet.

Hinder i USA

Även om USA, Israel och Saudiarabien är överens, kan det bli svårt att få stöd i den amerikanska kongressen. Republikaner och flera i Bidens demokratiska parti har tidigare kritiserat Riyadh för kriget i Jemen, höjda oljepriser och dödandet av journalisten Jamal Khashoggi.

För Biden kan ett amerikansk-israelisk-saudiarabiskt avtal bromsa Kinas intåg i Mellanöstern, efter att Peking förmedlat ett närmande mellan Saudiarabien och Iran. USA:s oro över Kinas inblandning har påskyndat det amerikanska engagemanget.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem