Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Den första israeliska flygningen för allmänheten till Saudiarabien

El Al Boeing 777 258 ER (Foto wikipedia commons)

Tidigare fick El Als flygplan följa en lång, slingrande väg till Mumbai i Indien, för att undvika saudiskt luftrum.

Ett israeliskt jetplan landade i Riyadh, Saudiarabien på tisdagsmorgonen, enligt KAN-News. Detta var första gången en flygning för allmänheten från Israel någonsin har landat i Saudiarabien.

Nyheten kommer bara ett dygn efter att det första flyget från Saudiarabien landade i Israel. I måndags kväll landade en Emirati 737 Royal Jet på Ben-Gurions flygplats.

Effekt av Abrahamsavtalen 2020

Detta är den senaste, konkreta effekten av de förbättrade regionala banden för Israel. Förändringen skedde efter att USA förhandlade fram Abrahamavtalen 2020.

Det finns ännu inte några kommersiella flygningar mellan Saudiarabien och Israel, eftersom de inte har några officiella förbindelser. Men privata flygningar visar att Saudiarabien och Israel äntligen öppnat sina luftrum för varandra. Under 2020 normaliserades banden med Bahrain, Sudan, Marocko och Förenade Arabemiraten och luftrummen öppnades för israeliska flygningar.

Omväg för israeliskt flyg borta

Innan det saudiska luftrummet öppnades, var El Als plan tvungna att följa en lång omväg till Mumbai för att undvika saudiskt luftrum, vilket förlängde flygresan med två timmar från Tel Aviv och satte det israeliska flygbolaget. Detta gav konkurrenterna en stor fördel. Flera länder fortsätter dock att förbjuda både direktflyg och överflygande trafik till och från Israel.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem