Av John Lindén
På israelisk TV jämför fångar som lyckats fly från avrättningsvågen i Iran 1988, Irans nyvalde president Ebrahim Raisi med nazistdiktatorn Adolf Hitler. Ex-iranierna beskriver tortyrliknande förhållanden i den islamiska republiken på den tiden och betecknar Irans nya president som ”ansvarig chef för Auschwitz” för sin roll i utomrättsliga massavrättningar i slutet av 1980-talet.
Irans president “är en mördare”
“Det var precis som den slutliga lösningen som Hitler gjorde med judarna “, sade Iraj Masadagi, en före detta iransk politisk fånge, till den israeliska radiostationen KAN. “Raisi är en mördare”, fortsatte Masadagi. ” Han sa till mig, att de inte ville ha några fler politiska fångar. Rasi sa att han skulle lösa ”problemet”.
President Raisi var åklagare i dödskommissionen
Raisi har blivit anklagad av aktivister och människorättsgrupper för att ha spelat en nyckelroll som åklagare i en ”dödskommission”, som skickade tusentals av fångar till döden 1988. Trots det har den ultrakonservativa prästen Raisi svurits in som den islamiska republikens åttonde president. ”De skickade hundratals fångar till galgen”, sa Masdagi.” När jag ser honom, ser jag ansiktet på den som dödade mina medfångar, mina vänner, mina älskade.”
Masdagi är en av 10 000-tals före detta politiska fångar i Iran och sa till KAN att han från 1981 tillbringade 10 år i fängelse. ”Jag var i isoleringscell under en längre tid, och när jag ser honom minns jag de dagarna då jag blev torterad,” sa han.
Siamak Naderi var också han politisk fånge under 1980-talet och berättade i Kan att han också hölls fängslad under svåra förhållanden. ”Jag fick sitta i isoleringscell och utsattes för svår tortyr” och tillade att många av dem som blev torterade begick självmord eller fick allvarliga psykiska störningar och fysiska skador.
Raisis roll i tusentals avrättningar
Bara 20 år gammal, blev Raisi utsedd till åklagare för distriktet Karaj och sedan för Hamadanprovinsen, innan han blev biträdande åklagare i Teheran 1985. Det var i denna roll som Raisi spelade en viktig roll i avrättningar av tusentals fångar tillhörande oppositionen, hävdar aktivisterna. De hävdar att Raisi var en del den fyra man starka ”dödskommissionen”, som utan någon vanlig rättsprocess skickade medlemmar av den förbjudna Iranska folkets mujahedin (MEK) till döden.
30 000 avrättade i Iran?
Historiker bedömer att mellan 4 000 till 5 000 mördades, men MEK sätter siffran till närmare 30 000. ”För mig är det som om de tog den mest onda mannen och gjorde honom till president. Detta är en förolämpning och ett svek mot det iranska folket och världen ” sa Naderi.
Kräver internationell utredning av Raisi
Amnesty International har beskrivit de utomrättsliga avrättningarna som ett brott mot mänskligheten. I maj månad krävde en grupp av fler än 150 människorättighetsaktivister, däribland Nobelpristagare, tidigare stats- eller regeringsmedlemmar samt tidigare FN-tjänstemän, en internationell utredning avseende 1988 års utomrättsliga avrättningar.
Irans president svartlistad
Raisi är redan svartlistad tillsammans med flera iranska tjänstemän av Washington, på grund av sin medverkan i ”brutala tillslag ” på protester och ”utomrättsliga avrättningar av tusentals av politiska fångar 1988”. Raisi har avvisat anklagelserna.